Ev hanımları nasıl emekli olur

Ev hanımları nasıl emekli olur

Hayatı boyunca hiçbir işte çalışmamış bir ev kadını nasıl emekli olur?

Türkiye'de yaşayan ev kadınlarının çoğu, eşlerinde kalan emekli maaşı ile geçimlerini sürdürürler. Ancak ev kadınlarının emeklilikleri ile ilgili düzenlemelere göre; onlarda emekli olabiliyor. Devlet emeklilik için başvuru yapan kadınları esnaf olarak görüyor. Bu şekilde emekli olan kadınlar Bağkur'lu sayılıyor.  

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olmaları için bazı şartlar aranıyor. Bu şartlara göre; 18 yaşını doldurmuş olmak ve daha önce bir iş yerinde çalışmamış olmak gerekiyor. 

EMEKLİ OLMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİYOR?

Emekli olmak isteyen ev kadınlarının ilk önce vergi dairesine giderek vergi mükellefiyetlerinin olmadığını kanıtlamaları gerekiyor. Daha sonra bir adet kimlik fotokobisi ile kendi oturdukları ilçenin Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi'ne başvurup ön müracat bölümüne 'İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum' diyerek kendisine verilen formu doldurması gerekiyor. Formu doldurmasının ardından kimlik fotokobisini ve formu, tekrar ön müracat birimine getirip bırakıyor. 

Bu işlemin ardından primler düzenli olarak ödendiğinde yaklaşık 9 bin gün prim ödemeleri gerekiyor. Bu primleri aksatmadan ödedikleri takdirde 58 yaşını doldurduklarında emekli olabiliyorlar. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.