Evler hem sınıf hem de ofis oldu, yeni konutlara talep arttı

Evler hem sınıf hem de ofis oldu, yeni konutlara talep arttı

Birinci yılını geride bıraktığımız coronavirüs pandemisinin yanısıra İzmirde ve Türkiye'nin diğer kentlerinde yaşanan depremler nedeniyle insanlar, yapı denetimine uygun ve az katlı binaları tercih etmeye başladı.

Özellikle doğal ortama ve sosyal donatılara sahip, az katlı veya müstakil yapıların daha çok tercih edildiğini vurgulayan İzmirli inşaat sektörü temsilcileri, kış koşulları, uzaktan eğitim ve evde çalışma sistemi nedeniyle evde geçirilen sürenin giderek arttığına dikkat çekti.

Depreme dayanıklı ve sağlıklı yapılarda oturmanın herkesin temel hakkı olduğunu vurgulayan temsilciler, hem bina yapı stoğunun güncellenmesi, hem de yeni sosyal alanlar yaratma imkanı sunanan kentsel dönüşüm konusunda artık harekete geçme zamanı olduğunu da vurguladı.

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer

KONUTTAN BEKLENTİLER FARKLILAŞTI

İzmirde özellikle Bornova ve Bayraklı'da ağır sonuçlarını hep birlikte gördüğümüz depremin ardından konuttaki beklentiler de değişti. İnsanlar daha müstakil veya sosyal anlamda da donanımlı doğal projelere yönelmeye başladı. Öte yandan deprem yönetmeliğine uygun yeni binaların önemi de arttı. Konut piyasası hareketli günler yaşıyor. Mevcut tüm birikimlerini bir eve yatıran insanların artık daha fazla mağduriyet yaşamamaları için daha bilinçli hareket etmeleri gerekiyor. Ev satın alırken evin mimari tasarımı kadar kadar binanın teknik özelliklerine ve yeterliliklerine de bakmak önem kazandı. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da zemin ile birlikte konutun yapım tarihi, statik yapısı, betonarmesi ve binaların ilgili birimlerden yapı kullanım belgesinin olması önem taşıyor. Kısacası üstyapı kadar altyapı ve zemine de dikkat edilmeli ve müteahhitlerden gerekli bilgileri almalı. İzmir yapı denetimi konusunda Türkiyedeki pilot illerden biriydi. Ülkemizde donanımlı mimar, mühendis, teknik personel ve jeologlar bulunuyor. İzmir, yapı denetiminin en iyi uygulandığı iller arasında yer alıyor.

FCTU Profesyonel Bina Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Akıncı

İNSANLAR DAHA BİLİNÇLİ HAREKET ETMELİ

2000 yılından sonra binalar deprem yönetmeliğine uygun yapılmaya başlandı. Türkiye'nin deprem kodunun 2007'de değişerek bu tarihten önce yapılan tüm binaların riskli ve araştırılması gereken sınıfa girdi. İnsanların konut alırken daha bilinçli hareket etmesi gerekiyor. İnsanların konut satın alırken binanın yapım tekniği ve tarihi konusunda da emlakçılar veya gayrimenkul uzmanlarından bilgi alması gerekiyor. 2000 yılı öncesinde herhangi bir denetim olmadığından dolayı binayı inşaa eden firmanın bilgi ve deneyimi binanın sağlamlığını belirliyordu. Ülkemizde 2000 yılından itibaren deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılmaya başlandı. 2007 yılında ise yapı denetimi mecburiyeti getirildi. Bu nedenle yeni binalara olan talep arttı. İzmir fay hatlarının üzerinde yer alıyor. Kentimizde özellikle yüksek rakımlı kayalık zeminli bölgeler tercih edilmeye başlandı. Artık günümüzün koşullarında insanlar daha az katlı veya müstakil konutlarda yaşamak istiyor.

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Onur Durmuş:

SAYFİYE YERLERİNE İLGİ ARTTI, YENİ BİNALAR REVAÇTA

Depremin ardından sağlam ve yapı denetimi yapılan binalar ön plana çıktı. İnsanlar da artık daha fazla bilinçlendi. Özellikle sayfiye yerlerinde iki veya tek katlı yapılar ilgi görüyor. Kent merkezinden şehir dışına doğru bir hareket başladı. Şehrin içinde oturmak durumunda olanlar ise yeni binalara yöneldi. Bakanlık tarafından eski ve depremde hasar gören binaların yıkılması da önemli bir uygulama oldu. İnsanlar kendi başlarına bu kararı almakta zorlanıyorlardı. Biz de Coordinat Yapı olarak, binanın statiğine ve betonarmeye önem veriyoruz. Binalarımız hasar görmedi. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında yeni sezonla birlikte konut piyasası daha da canlanır. Biz de talebe uygun şekilde doğa içinde az katlı projeler için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı:

YATIRIMLAR SÜRECEK

Pandemi ve deprem hem ekonomiyi hem de insan sağlığını önemli ölçüde etkiledi. Büyük küçük tüm insanların günlük yaşam rutini değişti. İnsanlar artık yeni bir düzene adapte olmaya çalışıyor. Deprem tehdidi nedeniyle yapı denetimi yapılmış ve deprem yönetmeliğine uygun konutta oturmak isteyenlerin sayısı da doğal olarak artıyor. İnsanların bu süreçte daha bilinçli şekilde hareket etmeleri de önem kazandı. Yalnızca binanın yapısal olarak sağlam olması yetmiyor. Bununla birlikte zeminin de inşaat yapımına uygun olması önem taşıyor. Hem bina, hem de zemin etüdleri konusunda denetimlerin yapılarak uygun bölgelerde şehir planlarının revize edilmesi gerekiyor. Tüm yaşanan zorluklara rağmen bir süre sonra bu günleri de geride kalacağını unutmamalıyız. Gözde Grubu olarak farklı ihtiyaçlara uygun projelerimizi de yaşama geçirmeye devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.