Eximbank’ın hedefi dünya liderliği

Eximbank’ın hedefi dünya liderliği

İzmir Ticaret Borsası, Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısında önemli bir konuğu ağırladı. Borsaya konuk olan Türk Eximbank Genel Müdürü ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, ihracatçıları bilgilendirdi.

Mehmet ÖZDOĞRU - İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. 2017’nin ilk ayı geride kalırken gündem ve ekonomik tabloya dair değerlendirmelerin yapıldığı oturumda ana konu Türk Eximbank’ın iş dünyasına sunduğu olanaklar oldu. Türk Eximbank Genel Müdürü ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İTB’nin konuğuydu. Yıldırım, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 23'üne finansman desteği verdiklerini ifade ederek, "Dünyada ihracatçısını en fazla destekleyen kuruluşlar arasında Güney Kore Eximbank'ından sonra ikinci sıradayız. Amacımız Güney Kore’yi geçip en çok destek veren kuruluş olmak” dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir iş dünyasına Eximbank’ın sunduğu avantajları anlattı. Yıldırım, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 23'üne finansman desteği verdiklerini belirterek, "Dünyada ihracatçısını en fazla destekleyen kuruluşlar arasında Güney Kore Eximbank'ından sonra ikinci sıradayız. Önümüzdeki 2 yılda Güney Kore'yi de geçerek dünyayla iş yapan şirketlerini en fazla destekleyen kuruluş olmaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, hükümetin son zamanlarda yaşanan olumsuzluklara karşın iş dünyasına çok sayıda teşvik verdiğini hatırlatarak, "Bu dönemde hükümetimiz tasarımdan Ar-Ge'ye kadar pek çok yatırım desteği gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Afrika temaslarında en yakın Afrika ülkesinden başlayarak Güney Afrika'nın ucuna kadar lojistik desteğin verileceğini açıkladı. Güney Afrika'nın ucuna kadar taşıma kaça mal oluyorsa o taşımanın tamamı ihracatçıya ödenecek" dedi.

"Eximbank sürekli büyümeye devam ediyor. Türk Eximbank geldiği noktada Türkiye ihracatının yüzde 23'ünü finanse eder hale geldi. 2017 yılında bu oranı 3 puan daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Sermayemizi 3.7 milyardan 10 milyar liraya çıkardık arkasından diğer çalışmalarla daha çok finansman sağlayabilir hale geliyoruz. Bunu da bu yolla gerçekleştireceğiz” diyen Yıldırım, ayrıca bu yıl içerisinde hem sigorta hem de ihracat fonunda büyümeyi planladıklarını dile getirerek, "2016'da 11 milyar dolarlık ihracatı sigorta ettik. Bu sene 14 milyar dolarlık hedefimiz var. Sigorta yaptırmakla siz bir teminat elde ediyorsunuz ve onu krediye finansmana dönüştürüyoruz. Dünyanın 230 ülkesinde Ermenistan, Güney Kıbrıs ve Kuzey Kore hariç sigorta yapıyoruz. Bu konuda da bir numarayız" ifadelerini kullandı.

Şapkadan tavşan beklemeyin

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise 2017 yılının küresel ekonomilerde çetin geçeceğini vurguladı. Kestelli, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın mülteci ve göçmenlere karşı uyguladığı ve tüm dünya tarafından tepki çeken tavrını da eleştirerek, ülkece yapılması gerekenin reform ve fırsatlara yönelmek olduğunun altını çizdi. Kestelli, "Sınır ötesi harekattan, reyting şirketlerinin not operasyonlarına, dövizdeki dalgalanmalardan ABD Başkanı Trump'ın zorlayıcı uygulamalarına kadar pek çok meydan okuma var. Böyle bir konjonktürde Türkiye'nin şapkadan tavşan çıkarmasını beklemek çok akıllı bir öngörü olmaz. Makul olan 2017'nin risklerini dikkatli yönetip reformlara ve fırsatlara odaklanmaktır" diye konuştu.

Kestelli İTB'nin 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.2 artarak 9 milyar 562 milyon lira işlem hacmine ulaştığını söyleyerek, "İşlem hacminde ilk 5 sırayı bitkisel yağlar, çeşitli gıda maddeleri, pamuk, et ve yağlı tohumlar grubu aldı. İşlem hacmindeki en yüksek artış yüzde 136 ile deniz üretiminde oldu" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.