Facebook, Diem adlı kripto parasını duyurdu

Facebook, Diem adlı kripto parasını duyurdu

Diem olarak bilinen Facebook destekli dijital paranın, sınırlı bir biçimde de olsa bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürüleceği iddia ediliyor. 

İddianın merkezinde CNBC yer alıyor. Diem, Facebook’un önceki kripto parası Libra gibi büyük bir muhalefetle karşılaşmayacak.

Diem’in gelişimini denetleyen İsviçre merkezli kâr amacı gütmeyen Diem Derneği, konunun uzmanı bir kişiye göre 2021‘de ABD dolarına sabitlenmiş tek bir stabilcoin ile deneme başlatmayı planlıyor. Ayrıntılar henüz kamuoyuna sunulmadığı için anonim kalmayı tercih eden kişi, bu pilot uygulamanın küçük ölçekli olacağını ve ağırlıklı olarak bireysel tüketiciler arasındaki işlemlere odaklanacağını söyledi.

Diem, ilk tanıtıldığında yoğun bir incelemeyle karşılaştı. Facebook’un geniş bir kitleye erişimi (2020’nin son çeyreğinde aylık 2,8 milyar aktif kullanıcı sayısı vardı) bulunuyor. Bu erişim göz önüne alındığında, merkez bankacıları ve politikacılar, Diem‘in ekonomik istikrarı tehdit edebileceğinden ve potansiyel olarak kara para aklamayı mümkün kılabileceğinden korktular.

basliksiz-1-216.jpg

Kripto para birimi konusunda uzmanlaşmış bir haber sitesi olan Coindesk’in içerik sorumlusu ve eski bir finans gazetecisi olan Michael Casey, “Diem ile yapılacak olan günlük harcamaların ABD dolarının egemenliğine bir tehdit oluşturması endişe ediliyor” dedi.

Blockchain analiz firması Chainanlysis‘in CEO’su Michael Gronager, “Diem’in bu yıl piyasaya sürüleceğini düşünüyorum. Aksi takdirde kaçırılmış bir fırsat olur. Aynı zamanda gerçekleşen birden fazla girişimden biri ve Tesla’nın 1.5 milyar dolarlık kripto satın almasına benziyor. Bu sadece büyük bir hareketin parçası, yeni bir hareket değil” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.