Facebook reklam için artık kendi verilerini kullanacak

Facebook reklam için artık kendi verilerini kullanacak

Kullanıcı verilerinin izinsiz olarak kullanılması skandalı sonrasında yeni adımlar atan Facebook, reklam hedefleme için 3. parti şirketlerin bilgileri yerine artık kendi verilerini kullanacak.

Facebook'un iş ortaklarından İngiltere merkezli veri analiz şirketi Cambridge Analytica'nın 50 milyon kullanıcının verilerini izinsiz olarak alması ve bunları ABD seçimleri ile Brexit oylamasında kullanmasının ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal kamuoyunda konuşulmaya devam ediyor. Konuyla ilgili kullanıcılarından özür dileyen Facebook, bununla yetinmeyip ABD ve İngiliz gazetelerine ilan verip CEO'su Mark Zuckerberg imzasıyla tam sayfalı reklamlar yayınlamıştı. Bu konuda yeni adımlar da atan Facebook, kullanıcıların verileriyle ilgili ayarlarına daha hızlı erişmelerini sağlayacak bir dizi düzenleme yapacağını da açıklamıştı.

Facebook'un yeni adımı ise reklamverenleri ilgilendiriyor. Firma bundan sonra reklamverenlerin kullanıcı verilerine erişimine bazı kısıtlamalar getireceğini açıkladı. Ayrıca veri analiz şirketlerine anonimleştirilmiş yani kişi bilgilerinden arındırılmış verilerin sunulmasından da vazgeçiliyor. Sosyal ağ, üçüncü taraf veri sağlayıcılarının reklam hedeflemelerini doğrudan Facebook üzerinden sunmasına izin veren İş Ortağı Kategorileri hizmetini kapatıyor. Konuyla ilgili yapılan resmi açıklamada aşağıdaki bilgilere yer verildi:

"Reklamverenlerin İş Ortağı Kategorilerini kapattığımızı bilmelerini istiyoruz. Bu ürün, üçüncü taraf veri sağlayıcılarının hedeflemelerini doğrudan Facebook'ta sunmalarını sağlar. Bu, yaygın bir endüstri uygulaması olsa da, önümüzdeki altı ay içinde hayata geçirilecek bu adımın, kullanıcıların Facebook'taki gizliliğini geliştirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz."

Daha açık olmak gerekirse bugüne kadar üçüncü parti şirketlerden veri alarak reklam hedeflemesi yapan Facebook buna son vereceğini açıkladı. Bu da sosyal ağın reklam hedefleme için kendi veri kümesini tamamlamaya yardımcı olmak amacıyla, Experian ve Acxiom gibi üçüncü parti  şirketlerden veri almayı bırakacağı anlamına geliyor. Bundan sonra rekam verenler hedefleme için Facebook'un kendi verilerine güvenmek zorunda kalacaklar. Yapılan değişikliğin resmi açıklamadaki bilgileri göre 6 ay içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Pahalıya patladı

Yaşanan veri skandalı sonrasında reklamverenlerin birer ikişer çekildiği Facebook'un hisse değeri 70 milyar dolara yakın düşmüş ve Space X ile Tesla gibi şirketler Facebook sayfalarını silmişti. Dünya çapında eleştiri oklarına hedef olan şirketin yaşadığı bu durumun 2012 yılından bu yana şirketin içinde bulunduğu en zor durum olduğu düşünülüyor.  Yapılan değişikliğin ne gibi sonuçları olacağı önümüzdeki günlerde açığa çıkacak. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.