Facebook yalan haberleri artık küçük gösterecek

Facebook yalan haberleri artık küçük gösterecek

Gerçek olmayan haberlere savaş açan Facebook, yalan haberlerin yayılmasını engellemek için küçük göstereceğini belirtti

Sosyal ağ, gerçek olmadığını anladığı haberleri başlığı ve görseli tek bir sıraya sığdırılmış şekilde ufak kutularda göstereceğini duyurdu. Yeni özelliğin geleceğini açıklayan Facebook sözcüsü, “Doğru olmadığı saptanan içerikler görsel belirginliklerini düşünüyoruz.” dedi.TechCrunch tarafından paylaşılan örnek görseller, ince ve dar bir kutuya sığdırılmış yalan haberlerin (solda), doğru haberlere kıyasla bir hayli zor fark edilir hale getirildiğini gözler önüne seriyor.


Facebook, platformunda paylaşılan haberlerin gerçekliğini doğrulamak için bu alanda çalışmalar yürüten üçüncü taraf kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Dünyanın en büyük sosyal ağı, San Francisco’da gerçekleştirilen Fighting Abuse @Scale isimli taciz karşıtı konferansta, platformundaki yalan haberlere ve yanlış bilgilere karşı verdiği savaşta uygulayacağı yeni stratejisini de detaylandırdı.

Konferansta sahneye çıkan Facebook Haber Akışı Doğruluğu Direktörü Michael McNally ve veri bilimci Lauren Bose, yalan haberlerin dağıtımını önlemekten zararlı sitelere yönlendiren reklamları yasaklamaya kadar birçok proaktif önlem aldıklarını belirtti.

McNally ve Bose, Facebook’un yalan haberleri önlemek için yeni yapay zeka algoritmaları üzerinde çalıştığını söyledi. Sosyal ağın planı, makine öğrenimiyle haberlerin gerçeklik oranlarını saptayarak daha fazla yalan haber yakalayabilmek.

Konuyla ilgili TechCrunch’a açıklamada bulunan Facebook sözcüsü, “Makine öğrenimini kullanarak hangi içeriklerin daha çok yalan olma ihtimali olduğunu saptıyor ve doğruluk saptayan iş ortaklarımıza yönlendirdiğimiz içerikleri buna göre önceliklendiriyoruz.” dedi.

 Neden tamamen engellemiyor?

Facebook yalan haberler için bu tarz adımlar atıyor olsa da gerçek olmadığnı tespit ettiği haberleri neden tamamen engellemediği konusu hala muallakta. Sosyal ağ eğer gerçek olmayan haberleri tespit edebiliyorsa bunları tamamen engellemesi daha kolay bir seçenek gibi görünüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.