Facebook’tan Apple'a karşı hamle

Facebook’tan Apple'a karşı hamle

Apple'ın iOS ve iPadOS cihazlar için geliştirdiği 'Takip Etme' özelliği nedeniyle Facebook reklam altyapısını yeniden kuracak.

iPhone ve iPad sahiplerinin, üçüncü taraf uygulamalar tarafından takip edilmeyi isteyip istemediklerini belirleyebilecekleri Uygulama İzleme Şeffaflığı, Facebook gelirlerini olumsuz etkilemişti. Apple’ın geçen sene hayata geçirdiği bu özelliğe en çok karşı çıkan şirketlerden biri de Meta (eskiden Facebook) olmuştu.

Takip izni kapatılan bir uygulama, kullanıcının çevrim içi ortamdaki hareketlerini izleyemiyor. Bu da kişiselleştirilmiş reklam gösterilmesini engelliyor. Araştırmalara göre gelirlerinin önemli kısmını mobil reklamlardan kazanan Facebook, Snapchat, YouTube ve Twitter bu politika nedeniyle toplam 9,85 milyar dolar zarar etmişti.

Facebook, reklam altyapısını yeniden inşa ediyor

Facebook’un sahibi Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin 2021’in dördüncü çeyreğine ait mali durum raporunda, Apple’ın Uygulama İzleme Şeffaflığı politikasına değindi. Değişiklikler nedeniyle kullanıcılara kişiselleştirilmiş reklam sunmakta güçlü çektiklerini belirten Zuckerberg, reklam altyapısını yeniden inşa edeceklerini söyledi.

apple-in-tartismali-gizlilik-politikasi-facebook-u-harekete-gecirdi.jpg
iOS ve iPadOS’ta takip izni iptal edilen bir uygulama, her cihaza özel olan IDFA (Apple Reklam Verme Kimliği) tanımlayıcısına erişemiyor. Geliştiricinin kullanıcıyı çevrim içi ortamda izleyip reklam verilerini özelleştirmek için IDFA’yı kullanması zorunlu. Ancak takip izni kapatıldıktan sonra bu tanımlayıcıya erişemiyor ve kişiselleştirilmiş reklam sunulamıyor.

Apple’ın bu değişiklikleri ile Avrupa’daki yeni düzenlemeler nedeniyle, kişiselleştirilmiş reklam göstermelerini sağlayacak verilerde azalma eğilimi olduğunu kaydeden Mark Zuckerberg, “büyümeye ve yüksek kaliteli kişiselleştirilmiş reklamlar sunmaya devam etmek için reklam altyapımızı yeniden kuruyoruz” dedi.

Facebook, 18 yıllık tarihinde ilk kez kan kaybetti

2021’in dördüncü çeyreğinde Meta, büyük çoğunluğu Instagram, Facebook gibi uygulamalarında gösterilen reklamlardan elde edilen 33 milyar dolar gelir bildirdi. 2021’deki toplam geliri ise 2020’ye kıyasla yüzde 37 artarak 117 milyar dolara ulaştı.

Öte yandan Facebook, tarihinde ilk kez günlük kullanıcı sayısında düşüş yaşadı. Sosyal medya platformunun 2021’in üçüncü çeyreğinde 1,930 milyar olan günlük kullanıcısı dördüncü çeyrekte 1 milyon gerileyerek 1,929 milyara düştü. Facebook’un aylık kullanıcı sayısı ise dördüncü çeyrekte 2 milyon artışla 2,912 milyara yükseldi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.