Falcon 9 Başarıyla Deniz Platformuna İnmeyi Başardı

Falcon 9 Başarıyla Deniz Platformuna İnmeyi Başardı

Başarılı girişim Elon Musk tarafından kurulan SpaceX firmasının ürettiği Falcon 9 roketi başarılı bir şekilde belirlenen deniz üstündeki platforma inmeyi başardı.

Dünyaca ünlü meşhur girişimci Elon Musk tarafından kurduğu uzay taşımacılığı firması SpaceX, uzun zamandan bu yana yeniden kullanılabilir roket projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Yapılan çalışmalarda ise geçtiğimiz aylarda yapılan denemelerde bu başarıya ulaşmış, Falcon 9 roketini tekrardan karaya tam hedef üzerine geri getirerek indirmeyi başarmıştı.

Musk'ın hedefi ise roketlerin, yerlerinin önceden belirlenmiş olması ve deniz üzerine kurulan platforma iniş yapmasını sağlamaktı. Bu denemeler, geçtiğimiz aya kadar muhtelif nedenlerden ötürü başarısızlıkla sonuçlanması çalışmaları etkilemedi. Lakin SpaceX 9 Nisan'da şeytanın bacağını kırdı ve uzaya fırlatılan roketi, deniz üzerine kurulan özel bir platform üzerine başarılı bir biçimde indirmeyi başardı.

Bu vaka, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Başkanı Barack Obama tarafından da takdir görmüştü. İşte SpaceX, bugün aynı başarıyı tekrar gösterdi. İlk defa bir Falcon 9 roketi, ikinci denemesinde de başarılı bir biçimde iniş yaparak rekor kırdı. Öbür taraftan Falcon 9'un bu görevi, diğerlerine oranla çok daha güç olmasıyla da ayrı bir önem taşıyor. JSCAT-14 isimli Japon uydusunu yörüngeye yerleştiren Falcon 9, öbür görevlerine oranla daha yükseğe çıktı ve daha fazla ısındı. Lakin Atlantik Okyanusu üzerinde kurulan platforma başarılı bir biçimde iniş yapan roket, Elon Musk ve ekibinin yüzünü güldürdü.May need to increase size of rocket storage hangar— Elon Musk (@elonmusk) 6 Mayıs 2016 Yaklaşık 38 dakika süren vazife, SpaceX'in internet sitesi üzerinden de canlı olarak yayınlandı. Falcon 9'un geri dönüşünü Twitter üzerinden duyuran Elon Musk; “Böyle giderse roket hangarımızı genişletmek zorunda kalacağız." diyerek olaya esprili bir biçimde yaklaştı. Ayrıyeten Falcon 9'un inişinde bu defa, diğerlerinin aksine 3 motor çalıştırıldı. Böylece iniş esnasında yer çekimi kaybı minimize edildi. Yine kullanılabilir roket projesinin ne kadar mühim olduğunu önceki haberlerimizde belirtmiştik. Zira roketlerin yapımına ortalama 60 milyon dolar harcanıyor. Görevini yerine getirdikten sonra roketin infilak etmesi, bu paranın da öylece çöpe gitmesi anlamına geliyor. Oysa bu roketlerin başarılı bir biçimde dünyaya dönüşü sağlanarak, milyonlarca dolar tasarruf sağlanabiliyor. Sonunda meydana geldi: Falcon 9 denize indi!

Birkaç başarısız girişimin hemen peşinden deniz üzerine kurulan platforma indirme projesi de başarılı meydana geldi. Zira Elon Musk, roketi karaya indirmenin güvenli olmadığını düşünerek, denize indirilmesini planlıyordu. Son 3 görevde de başarılı olan Falcon 9 roketi, ilk defa 3'te 3 yapma başarısı gösterdi.

70 metre uzunluğundaki roket, dünyadan yaklaşık 91,000 kilometre yükseğe Tayland'ın THAICOM 8 isimli uydusunu yerleştirdi. İki bölüme ayrılan roketin alt kısmı dünyaya doğru geri dönüşe geçti.

Hızı azaltmak için ateşleyiciler çalıştı ve Falcon 9 bir defa daha başarılı bir biçimde deniz üzerine kurulan platforma iniş yapmayı başardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.