Farklı Rotalar-Cehennem Kapısı

Farklı Rotalar-Cehennem Kapısı

Suat Bıçak yazdı

Merhaba dostlarım, geçen hafta bahsettiğim Adrasan seyahatini bir hafta gecikmelik olarak sizlere anlatacağım. Daha güzel bir görsel hazırlamak için sizleri bir hafta bekleteceğim. Bu hafta orta asyada gitmek istediğim bir yeri sizinle paylaşmak istiyorum.

img-4735.jpg

Cehennem Kapısı yani or,jinal diliyle Derveze Çukuru. Yaklaşık 70 metre çapında bir alan düşünün, bir futbol sahası kadar büyük ve derinliği 40 metreye yakın. Bu çukurda sürekli yanan bir ateş var ve Türkmenistan’ın em çok turist çeken yerlerinden biri. Türkmenistan dünya gaz rezervinin büyük bir kısmını karşılıyor. Ancak çukurdaki yanan ateşin sebebi hala tam olarak tespit edilmiş değil.

img-4736.jpg

Çukurdaki ateşin sürekli yanmasının kesin sebepleri bulunamamış olsa da dönemin uzmanlarının birkaç gün sonra sönecektir diyerek bu bölgedeki gazın yok edilmesi için çalışmalara başladıkları tahmin ediliyor. Kayıtlar net olmasa da bilindiği kadarıyla tarihler 1971 yılını gösterdiğinde Sovyet yönetimi Orta Asya'daki petrol varlığı üzerine jeologları görevlendiriyor ve bölgede bir çalışma başlıyor. Sondaj kararı alınıyor, akabinde ekip petrol ararken, sondaj sırasında bir göçük oluyor ve bu esnada zehirli olduğu düşünülen bir gaz (muhtemelen metan) yayılıyor. Gazın etkilerinin kısa yoldan azaltmak için ekip nasıl olsa tükenir diye düşünerek gazı tutuşturmaya karar veriyor ve göçükteki gaz yakılıyor.

img-4737.jpg

2013 yılında National Geographic'in Kanadalı kaşifi George Kourounis çukura giren ilk insan olmuştur. Deneyimini anlatan National Geographic kaşifi Georoge Kourounis “Çukura indiğinizde binlerce küçük ateş topunun olduğunu görüyorsunuz ve bu etkileyici görüntünün yanında kulağınıza bir jet motoru sesi geliyor, bu gürültü yüksek basınç altında gazın yanmasının sesi.” George Korounis, gaz kraterinde hiç duman olmadığını, insan görüşünü etkileyen bir madde bulunmadığını ve birazcık alev yalaması hariç krater içindeki görüşün net olduğunu ifade etmiş.

img-4738.jpg

Türkmenler bu bölgenin turizmi canlandırması yönünde yoğun uğraşlar veriyor. Ancak gitmek için plan yaptığınızda benim gibi bir çok zorlukla karşılaşıyorsunuz. Örneğin bölgede Cehennem Kapısına yakın bir otel yada başka bir aktivite yapabileceğiniz bir imkan bulunmamakta.

img-4739.jpg

Türkmenistan’a gittiğimde umarım size burayı daha detaylı anlatabilirim. Şimdilik bu kadar sıcaklık yeter.

Yazın bu en sıcak günlerinde sizlere de dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Tatil için acele etmeyin sanırım bu yaz bir hayli uzayacak.

Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğimle,

Çok Gezin, Çok Okuyun ve Çok Sorun…

img-4744.png

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.