FARKLI ROTALAR – CROVİE KÖYÜ (İSKOÇYA)

FARKLI ROTALAR – CROVİE KÖYÜ (İSKOÇYA)

Suat Bıçak yazdı

Merhaba sevgili Medya Ege ailesi. Maalesef yanı başımızdaki kaos halen devam ediyor. Hal böyle iken gezilecek yerler, tatil planları biraz gölgede kalıyor. Barışa olan ümidimizi kaybetmeden hayatımıza biraz tatsızda olsa devam etmeye gayret göstermeliyiz. Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmez. Ama her savaş sonsuza kadar kalacak izler bırakır. Geçmişte yaşanan savaşlar kitaplarımızda yada tarihi anıtlarda yaşamaya devam ediyor. Ukrayna içinde yıllar sonra bu savaşın izleri devam edecek.

foto-1.jpg

İskoçya’da tam da şimdi olmak istediğim bir yer var. Daha doğrusu bir köy Crovie Köyü. Fotoğraflarda görüldüğü gibi dağın yamacına yerleşmiş bir grup insanın bir araya getirdiği küçük bir sahil kasabasını andıran bir köy. Şimdi size buranın tarihi hakkında kısa birkaç bilgi vermeliyim. Zamanında İngiliz sömürgesine ait olan İskoçya’da hayvanların otlatılması için inşa edilmiş bir bekleme yeriydi. Ta ki 20.yy. ortalarına kadar. Ancak 1953 yılında yaşanan büyük bir fırtına evlerin bir çoğunu harabe haline getirmiş.

2.jpg

Fırtınada sonra insanlar balıkçılık yaparak hayatlarını devam ettirmişler. Ancak günümüzde köye artan rağbet yani turizm geliri balıkçılığın önüne geçtiği için köydeki herkes evlerini turizme açmış vaziyette. Tarihi taş evler, şömineli odalar, okyanus manzaralı terasları ile hiç gitmek istemediğiniz bir lokasyon burası. Bir çok ev yenilenmiş günümüz mimarisine göre dizayn edilmiş halde. Ancak tercihe göre eski ahşap evlerde yer bulabilirsiniz.

3.jpg

Köyde hayat biraz kısıtlı olabilir. Sadece bir tane limanı bulunan köyde gezebileceğiniz çok fazla bir alan yok. Ancak karşınızda uçsuz bucaksız deniz ve etrafınızda fiyortları andıran dik yamaçlar. Köyün arkasında uzanan tepelere çıktığınızda ise mükemmel manzaralar sizi bekliyor olacak. Kışın oldukça kasvetli bir havası olan Crovie, yazın biraz daha fazla tercih sebebi olabilir. Kışın giderseniz sabah evinize vuran dalga sesleri ile uyanmanız mümkün.

4-001.jpg

Crovie, İskoçya'nın kuzeyinde Aberbeenshire bölgesinde bunuyor. Yaklaşık 50 tane ev bulanan köyde tüm evler otellere kiralanmış durumda. Sosyal platformda ev kiralayan meşhur sitelerde rahatlıkla konaklayacağınız ev bulabilirsiniz. Birde evlerin neden bu şekilde bir sahil şeridine sıralandığını merak edenler için küçük bir dipnot, zamanında toprak sahipleri hayvanlarını otlatmak için tuttukları köy halkını kendi topraklarında yaşamasına izin vermemiş. Çobanlarda çareyi bu kıyı şeridine toplanmakta bulmuş.

5.jpg

Bu hafta elimden geldiğince gündemden uzak durmak için uğraş verdim ancak elimizden ve kalemimizden gelen bu kadar. Bir nebze aklınızdaki sorunlardan uzaklaşıp sizleri farklı yerlere, farklı düşüncelere götürebildiysem ne mutlu bana. Haftaya yine pozitif ve enerji dolu bir yazıyla, dünyanın farklı bir bölgesinde görüşmek üzere.

Çok Gezin, Çok Okuyun ve Çok Sorun…

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum