Farklı Rotalar-Preikestolen

Farklı Rotalar-Preikestolen

Suat Bıçak yazdı

Dünyanın Sonundaki Duvar… Bu ismi daha önce duyanlar nereden bahsettiğimi hemen anlamışlardır. Preikestolen Norveç’te görebileceğiniz fiyortların oluşturduğu en ilginç uçurum ve içinde en muazzam olanı. Yılın her mevsiminde bir çok turist sadece bir kaç fotoğraf çekmek için bu zorlu tırmanışı yapıyor. Norveç’in son yıllarda ünü giderek artan yerlerinden birisi.

foto-1.jpg

Norveç'in Rogaland ilçesindeki Strand’a geldiğinizde her yerde Preikestolen’a gitmek için turlar yada araçlar görebilirsiniz. Eğer tek başınıza gidecekseniz bunlardan birine katılmamız gerekecektir. Tırmanış yaklaşık olarak kondisyonunuza bağlı olarak 2-3 saat sürecektir. Ağaçlar arasındaki bu yolculukta size mitolojik çağdan kalma yosun kaplı ağaçlar eşlik edecek

foto-2.jpg

İskandinav ülkeleri bilindiği üzere şelale ve devasa fiyortları ile ünlüdür. Bir çok tarihi filme ev sahipliği yapmasının en büyük nedeni bu harika tabiatıdır. Preikestolen tam olarak 604 mt. yükseklikte olup en üst kısmında bir futbol sahası büyüklüğünde bir alana sahiptir. Aslında burayı ünlü yapanda bu alanın nehre doğru bir çıkıntı yapmış olmasıdır.

foto-3.jpg

Kelime anlamı olarak Norveç’te Preikestolen Dini kürsü anlamına geliyor. Yani bizdeki cuma hutbesinin verildiği yer manasında. Kayalıklardan bakıldığı zaman yani meşhur duvar uzaktan bir kürsü gibi bir çıkıntı halinde görülmekte. Ama fotoğraf çekerken yada poz verirken yüreğiniz ağzınıza gelebilir. Tam 600 metrelik bir uçurum. Tabi herkes burada tek başına fotoğraf çektirmek istiyor. Çünkü manzara insana dünyanın hakimi olan biri gibi bir his veriyor. Sanki gerçektende dünyanın sonundaki duvara gelmiş gibisiniz.

foto-4.jpg

Yürüyüşe başlamadan yanınızda bazı zorunlu eşyaları almanız gerekiyor. Havlu, ilave tişört, su, atıştırmalık bir kaç yiyecek, rahat bir ayakkabı, iyi bir baton ve her koşulda lazım olacak olan bir polar yada mont. Bu arada tırmanış için en uygun zaman mart ile eylül arasında bilginiz olsun. Diğer zamanlar yokuş karlı ve kaygan olduğu için tehlikeli olacaktır. En azından verilen bilgiler bu yönde. Benim rotalarım arasında yer alan en ilginç yerlerden birisi. Sizlerde mutlaka not alın.

Daha fazla bilgi için Preikestolen ile ilgili videolar izlemenizi tavsiye ederim, şimdilik hoşçakalın dostlar..

Çok Gezin, Çok Okuyun ve Çok Sorun…

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.