Faytona yasak, arabaya serbest mi?

Faytona yasak, arabaya serbest mi?

Ali Eyce yazdı...

İzmir UKOME kararı ile Fayton Çalışma Esas ve Usülleri Yönergesi iptal edildi. Karşıyaka'da 18, Selçuk'ta 12, Dikili'de 2 olmak üzere toplam 32 faytonun faaliyetleri bu kararla son buldu.

Yerli ve yabancı İzmir turistlerine imbat rüzgârında seyir, sefa yaptıra faytonların yasaklanmasını temel nedeni, hayvan hakları savunucularının baskıları, hayvanların dışarda hiçbir canlının duramayacağı sıcaklarda beton yollarda koşturmaları ve bu seyir, sefanın onlara eziyet haline dönüşmesi.

Eziyet doğru, tepkiler doğru, karar ise sonuna kadar doğru.

66226391_557024398168385_3838787141475762176_n.png

Peki, bu karar sadece faytona bağlanan atları mı kapsıyor?

Yanı fayton değil de, makine motorların çektiği tekerlere bağlanan, üzerine de kilolarca moloz konulan at arabalarının, araba kısmının önündeki atlar bu kapsama girmiyor mu?

Gazeteci yazar dostumuz Ali Kayadibi, Alsancak’ta fotoğraflamış bu at arabasını. Önceki günün en sıcak saatinde. Yolun en sol şeridinde ve sıcağı bağlı eziyet içinde.

Haklı olarak da tepkisini sosyal medya üzerinden vermiş. Ona destek olan tepkiler de yorum olarak düşmüş.

Popülizm yapmadan, siyasete girmeden tamamen hayvanların yaşama hakkını, yaşarken de eziyet görmeme hakkını koruyarak bu konuya ele aldığımı öncelikle herkesin bilmesini isterim.

Siyasete girdiğimiz zamanlarda elbet oluyor ama onları hiçbir zaman dört ayaklı canlılar üzerinden yapmayı düşünmedim. Siyaseti iki ayaklı canlılar (insan) üzerinde yapmayı tercih ettim.

Bu kenti yönetenler, aldıkları kararları uygulama gücüne sahip olmak zorundalar. Aksi halde karar alan papağana dönerler, yöneten değil, sadece konuşan olurlar.

İzmir UKOME, Fayton Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesini belediyenin maddi çıkarları için iptal ettiyse biz olaya onlardan farklı duygusal, hayvansal yaklaşmışız demektir.

Ama yok, gerçekten İzmir UKOME’de bizler gibi olaya duygusal ve hayvansal olarak yaklaşıp, hayvanların eziyet gördüğünü düşünerek uygulamayı iptal ettiyse, o zaman da papağan olmaması gerekmez mi?


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.