FBI iPhone Şifresini Kırdığını Duyurdu

FBI iPhone Şifresini Kırdığını Duyurdu

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayla FBI'ın Apple'dan talep ettiği ancak karşılanmayan yardıma gerek kalmadan iPhone şifresi kırdığı duyuruldu.

Apple'dan iPhone'ların şifresini kırabilmek için yazılım isteyen Federal Soruşturma Bürosu'nun talebi Apple tarafından reddedilmişti. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre FBI Apple'a gerek kalmadan telefon şifresini kırdı. Federal Soruşturma Bürosu'nun bu talebi San Bernardino'da eşiyle beraber  terör eylemi gerçekleştiren, Seyid Rıdvan Faruk'un iPhone'u için olmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı'nın duyurusunda sonra kamuoyunda Apple - FBI savaşı olarak bilinen tartışma sona erse de iPhone ile ilgili yeni kaygılar ortaya çıkmış oldu. Geçtiğimiz günlerde Amerikan mahkemesi davayla ilgili olarak, Seyid Rıdvan Faruk'un telefonuna federal büronun erişim sağlaması talebiyle Apple'a yeni yazılım geliştirmesi kararını vermişti. Mahkeme hükmünü uygulamak istemeyen Apple, iPhone kullanıcılarının telefonlarına FBI'ın erişebilmesi talebini tehlikeli gerekçesiyle uygulamamıştı. Mahkemenin kararı bireysel gizlilik ihlaline gireceği konusunda tartışmalara neden olmuştu. Hatta olaya Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin de katılmış, durumun 'Pandora'nın Kutusu'nu açacağı' benzetmesini yapmıştı. Konuyla ilgili konuşan FBI Direktörü James Comey ise cep telefonlarına federal büronun erişebilmesi sayesinde çocukları kurtarabileceklerini ve saldırıları engelleyebileceklerini ifade etmişti.

 

Dava düştü

Federal Soruşturma Bürosu'nun iPhonelara erişimi kendi imkanlarıyla sağlayabilmesinin ardından, ABD Adalet Bakanlığı mahkemeye davanın düşmesi isteğini iletti. Geçtiğimiz haftalarda zaten Amerikan savcılar yapılan incelemeler sonucu iPhoneların 3. parti yazılımlarla erişime açılabileceğini ve Apple'a gerek olmadığını belirtmişlerdi.

Apple: Umarız bize de söylerler

Davanın düşürülme talebinin verilmesinin ardından Apple bir açıklama yaparak FBI'ın telefonlara nasıl eriştiğini bilmediğini, iPhone'a erişimin nasıl gerçekleştirildiğini kendilerine de söyleneceğini umduklarını belirtti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.