Fethi Gürer: Aileler, bebeklerine mama ve bez alamıyor

Fethi Gürer: Aileler, bebeklerine mama ve bez alamıyor

Bebek bezi ve mama fiyatlarının geçen yıla göre 2-3 kat arttığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifinde dar gelirli ailelerin bu ihtiyaçları karşılayamadığını söyledi.

Bebek bezi ve mama giderlerini karşılamakta güçlük çeken dar gelirle ailelerin yaşadığını sorunu, hazırladığı Kanun Teklifi ile Meclis gündemine getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zamlanan ürünler içinde yeni doğan bebeklerin giderlerinde yaşanan artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığına değindi.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hazırlayan Gürer, “Ülkemizde yaşanan döviz kuru artışları ve yüksek enflasyon, beraberinde birçok ürünün zamlanmasına ve tüketici için her geçen gün daha zorlu bir sürecin kapısının aralanmasına neden oldu” dedi.

Gürer, “Yeni doğan bebeklerin sağlıklı büyümesini garanti altına alacak olan doğru beslenme ve bakımı konusunda devlet desteğinin önemi ekonomik açıdan yaşanan bu olumsuzsüreçte bir kat daha artmıştır” diye konuştu.

fotograf-001.jpeg

100 LİRALIK ÇOCUK BEZİ 250 LİRA OLDU

Yeni doğan bebeklerin mama, bez ve diğer giderlerinde bir önceki yıla göre yaşanan artışların 2-3 kat aralığında olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2020 yılının fiyatları ile karşılaştırılma yapıldığında 6 TL olan çocuk emziğinin 22 TL’ye, 20 TL olan biberonun 60 TL’ye, 110 TL olan mamanın 220 TL’ye, 4 TL olan ıslak mendilin 12 TL’ye, 8 TL olan pudranın 24 TL’ye ve 100 TL olan çocuk bezinin ise 250 TL’ye yükselmesi ebeveynleri maddi açıdan gitgide zorlamaktadır. Sadece haftalık bez ve mama masrafına bakıldığında, rakamların 300 ila 350 TL arasında değiştiği görülmekte olup yeni doğan bebeklerin aylık 1200 ila 1400 TL aralığında bez ve mama giderleri oluşmaktadır. Özellikle mama fiyatlarında yaşanan artışlarının önüne geçilememesinin en önemli sebebinin mamaların tamamına yakınının ithal olmasından kaynaklandığı belirtilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kanun Teklifinde “Görüldüğü üzere maddi imkanları kısıtlı olan bir ailenin yeni doğan bebeğinin bakım masraflarını karşılama konusunda yaşayacağı sıkıntı aylık bez ve mama masraf tutarına bakıldığında somut olarak görülmektedir. Çocuk sahibi olan ailelerin üzerindeki mali yükün bir nebze olsun azaltılması için bebek maması ve bebek bezinden alınan katma değer vergisi (KDV) oranın düşürülmesi son derece önemlidir. Bu sebeple bebek maması ve bebek bezinin KDV oranın yüzde 1’e düşürülmesi, çocukların büyüme ve gelişim dönemindeki ihtiyaçlarının karşılanması ve aile bireylerinin huzuru açısından son derece elzemdir.” ifadelerini kullandı.

3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bebek bezi ve bebek mamasına uygulanacak olan katma değer vergisi oranı %1’dir”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.