Fethi Gürer, "Esnaf, kepenk kapatıyor"

Fethi Gürer, "Esnaf, kepenk kapatıyor"

Ekonomik krizin vatandaşın alım gücünü büyük oranda düşürdüğünü belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle iş yapamayan esnafın ise kapanma noktasına geldiğini söyledi.

Ekonomik kriz, enflasyon artışı, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve bu nedenle artın girdi maliyetlerinin neden olduğu olumsuz tabloyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf ve tüketiciyi olumsuz yönde etkileyen ekonomik durumun ,giderek kapanan iş yeri sayısını artırdığına dikkat çeken Gürer, elektrik, akaryakıt gelen zamlara ,dar ve sabit gelirlilerin ekonomik krizin etkisi ile alım gücü düşmesi ile bütçesini kısmasının doğrudan etkilediğini belirtti.

ÇOK SAYIDA ESNAF KEPENK KAPATIYOR

Esnaf ve sanatkarların ekonomik krize direnmeye çalıştığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetlerine gelen sürekli zamlar raf fiyatlarına yansıması vatandaşın alım gücü büyük oranda düşürdü. Çiftçi, emekli, işçi alım gücü daralması doğrudan esnafa da yansıdı. AVM ile dara düşen küçük esnaf birde daralan ticaret ve değişen alım koşulları ile sorun yaşamaya başladı. Sattığı ürünün yerine aynı fiyatla ürün alamayan esnaf vade daralması, tahsilatta zorlanmaya başlaması sıkıntıları katladı. Veresiye defterleri giderek kabarıyor. İş yerleri geçmişten gelen varlığını tüketiyor. Vardan tüketiyor. İş yerlerinde esnafta denge kaçtı. Gelir gider hesabı şaştı. Elektriğe, doğalgaza gelen zamlar girdi maliyetlerini tavan yaptırdı. İş yapamayan esnaf siftahsız dükkan kapatıyor” saptamasında bulundu.

fotograf-1.jpeg

GİRDİ MALİYETLERİ ESNAFI PERİŞAN ETTİ

Akaryakıt zamları, elektrik ve doğalgaz faturaları, dükkân kirası esnafın gelir-gider dengesi oynattığını belirten CHP Milletvekili Gürer, adım başı açılan AVM’ler ve zincir marketlerin de küçük esnafın yaşadığı sorunlara tuz biber ektiğini belirtti.

TÜKETİCİNİN ALIM GÜCÜ YOK

Ekonomik krizin, tüketicinin alım gücünü düşürdüğünü, artık insanların alışverişlerinde asgari düzeyde ürün almak zorunda kaldığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vadeli satış fiyatları nedeniyle de ticaretin daraldığını anlattı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Resmi olarak açıklanan kapanan işleri sayıları açıklanırken yanında, yıllardır faaliyetlerini sürdürdükleri halde kayıtlı olmayan işyerlerinin kayıt altına alınmasıyla sanki yeri işyerleri açılıyormuş algısı oluşturulmaya çalışıldığını , kriz sürecin esnafın sorunlarını katladığını ifade etti.

fotograf-2.jpeg

GİDİŞAT İYİ DEĞİL

Raflardaki ürünün bir hafta önceki fiyattan satılamadığına da vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici, çiftçi, işçi, besici, sanatkâr, esnaf, emekli mağdur; aracılar, ithalatçılar kazançlarını katlıyorlar. Sabit ve dar gelirli kesim ile esnaf zor günler yaşıyor. Tüketici kahvaltılık alamaz durumda, bu gidiş iyi gidiş değil” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.