Fethi Gürer: Kamuda sözlü sınav kalkmalıdır

Fethi Gürer: Kamuda sözlü sınav kalkmalıdır

CHP Milletvekili Fethi Gürer, 15 Temmuz darbe girişimini de örnek vererek, sözlü sınavlarda liyakat ilkesinin yok sayılmasının devlet içinde geçmişte illegal örgütlenmenin yolunu açtığını ve bunun sonucu olarak ülkenin ciddi sorunlar yaşadığını belirtti.

Devlet memuru istihdamında yapılan sözlü mülakatlardaki kayırmacılığın önüne geçmek için sözlü sınavların kayıt altına alınması ve mülakatlarda yaşanan sorunların incelenmesi noktasında Meclis Araştırması açılmasını isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesinde, kamuya liyakat ilkesi gözetmeksizin, torpil ve kayırmacılık usulüyle alınan personelin, yaşattığı sorunlara dikkat çekti.

Devlet memuru alımlarında yapılan sözlü mülakatların incelenmesi için Meclis Araştırması açılmasını isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Başarılı ve sistematik bir kamu yönetiminin sağlanmasında hiç kuşku yok ki en önemli kavramlar liyakat(yeterlilik) ve adalettir” dedi.

fotograf.jpg

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 3’üncü maddesinde liyakat ilkesine yer verilmiş olup liyakat ilkesi ve adaletin birbirini tamamlayan kavramlar olarak ortaya konulduğunu işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Öte yandan liyakatin adalet esasıyla sağlanabileceği de açıktır. Kamu yönetiminde liyakatin önemi her geçen gün artarak önem kazanırken kamuda bulunan görev alanlarının bu niteliğe haiz kişilerce doldurulması verimin artırılmasına ve başarılı bir yönetim anlayışının oluşmasına olanak sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkemizde kanun ve yönetmeliklerimizde liyakate yönelik tanımlama yapılmasına karşın uygulamada sistemin gerekliliklerinin yerine getirilmediği ve başarı sağlanamadığının görüldüğünü vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kamuda liyakatin devre dışı bırakıldığı bir sürecin olumsuz getirileri 15 Temmuz darbe girişiminde açıkça görülmüştür. Sınav sorularının sızdırılması, sözlü sınavlarda yapılan torpil ve kayırma gibi yöntemlerle devlet içinde illegal örgütlenmelerin oluşması liyakat sisteminin tamamen devre dışı bırakıldığı bir dönemde gerçekleşmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Sözlü mülakatlarda Anayasanın eşitlik ilkesinin yok sayılarak devlet içinde illegal örgütlenmenin yolunun açıldığını görüldüğüne değinen CHP Milletvekili Gürer, “Bu sebeple devlet memuru seçiminde yapılan sözlü mülakatlardaki kayırmacılığın önüne geçmek, devlet içinde yeni illegal yapılanmalara fırsat vermemek adına sözlü sınavların kayıt altına alınması ve itiraz yolunun açık tutularak daha objektif ve şeffaf hale getirilmesi son derece önemlidir. Mülakatlarda yaşanan sorunların incelenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.