Fethi Gürer: Market denetimleriyle fiyatlar düşmez!

Fethi Gürer: Market denetimleriyle fiyatlar düşmez!

Marketlerde yapılan denetimlerin, gıda ürünlerinde fiyatların düşmesini sağlayacağı yönündeki inanışın da gerçekçi olmadığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Girdi maliyetleri düşürülmeden ürünlerin fiyatlarının düşmeyeceği bilinmelidir" dedi

Cumhurbaşkanın açıkladığı önlemleri de değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer fırlayan gübre, mazot, tarım ilacı, sulama suyu faturaları artarken açıklama yapmazken bu kere gübre de yapılan indirimi duyurdu. Bir yol öncesine göre bu indirimlerde gübrenin yüksek fiyatını normale getirmiyor. Elektrik, mazot, tarım ilacında da indirim yaratılmalıdır. Gübre ve tarım ilacı çiftçinin alım gücüne uygun oluncaya kadar fiyatı düşürülmelidir. Görünen o şeker pancarı çiftçisi ekmeyeceğiz demesi iktidara önemli bir etki yansıması olduğu görülüyor. Girdiler normale dönmeden maliyetler düşmez” dedi. Gürer “Ziraat Bankasının çiftçilerin olan borçlarına yapılandırma getirdiğini ancak yapılandırmaya da faizin eklendiğini de eleştridi., “Kredisini ödemekte zorlanan çiftçinin borç yapılandırmasında faiz uygulanmasının mantığı var mı? “ diye sordu.

MAZOTTAKİ VERGİ

Halen 15 lira 59 kuruş olan mazot fiyatının içinde 4 lira 23 kuruş tutarında vergi kaleminin olduğuna işaret eden Gürer, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar dikkate alınarak, ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiğini söyledi.

fotograf.jpeg

Milletvekili Gürer, son dönemde çiftçilerin sorunlarına yönelik hazırlayıp TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Tekliflerinden de bahsetti. Gürer, tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre ve tohum için KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi, çiftçinin üretim yapabilmesini direkt etkileyen faktörlerin başta traktörler olmak üzere haczedilmesinin engellenmesi, çiftçilerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizlerinin silinmesi, tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarının her ay değil, hasat dönemlerinde ve 6 aylık süreçlerle ödenmesi, tarımsal üretimde kullanılan tüm makine ve ekipmanların KDV’sinin yüzde 1’ e indirilmesi gibi konularda Kanun Teklifleri verdiğini hatırlattı.

TARIMSAL EKİPMANLARIN KDV’Sİ YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklamasında ayrıca, iklimsel olarak farklı bölgelerde farklı zamanlarda çiftçilerin çeşitli zarara uğradığına dikkat çekerek, bu sorunları önlenmesine yönelik ekipmanların yüzde 18 olan KDV’sinin de yüzde 1 olarak düzenlenmesi gerektiğine değindi.

İKTİDARA TAVSİYE

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin gittiği her yerde “Çiftçilerimiz mutlu” şeklindeki sözlerini de eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Biz de alanları geziyoruz, bu güne kadar mutlu çiftçiye rastlamadık. Sayın Bakan gittiği yerde etrafını çeviren mutlu azınlığa değil, bir tarlaya giderek, çiftçiyle birebir görüşmeli, sorunlarını dinlemeli, ilaç, gübre, mazot fiyatlarını sormalı” önerisinde de bulundu.

KIRSALA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Türkiye’de nüfusun yüzde 94’ünün kentlerde, yüzde 6’sının da kırsalda yaşadığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsala sahip çıkılmaması halinde ülke olarak gelecekte sorunlarımızın daha da artacağından endişe ettiğini belirtti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Tarımsal üretimde yaşanan sorunların çözümüne yönelik önerilerini de sıralayan Gürer, “Çiftçiye gerçek manada destek verilmeli, kırsala dönüşün yolu açılmalı, üst gübre konusunda mutlaka daha radikal önlem alınmalı, çiftçinin girdi maliyetleri düşürülmeli, hububat ve bakliyatta ülkemizin kendi kendine yetecek seviyede üretim yapmasını sağlayacak önlemler alınmalı. Gübre, tohum, ilaç, mazot, sulama suyunda kullanılan elektrik giderleri makul seviyeye çekilmeli, bitkisel üretimle ilgili zararlılarla mücadele edilmeli” diye konuştu.

MARKET DENETİMLERİYLE FİYATLAR DÜŞMEZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin ardından marketlerde yapılan denetimlerin, gıda ürünlerinde fiyatların düşmesini sağlayacağı yönündeki inanışın da gerçekçi olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu yolla temel gıda ürünlerinde fiyatların düşeceği sanılıyor. Girdi maliyetleri düşürülmeden ürünlerin fiyatlarının düşmeyeceği bilinmelidir. Girdi maliyetlerindeki artış ulaşımda, nakliyede, stoklamada, depolamada da eklendiğinde daha da artıyor. Türkiye olarak bu sorunla ortadan kaldıracak önlemler almalıyız. Algılarla, günlük politikalarla sorun ortadan kalkmıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.