Fethi Gürer: Muhalefetin önerileri dikkate alınsın!

Fethi Gürer: Muhalefetin önerileri dikkate alınsın!

Meclis Genel Kurulu’nda tüketicinin korunması için yapılması gerekenleri anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüketicilerin gerçek manada korunabilmesi için muhalefetin getirdiği önerilerin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Değişikliği Yapılması için getirilen Kanun Teklifi üzerine konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu düzenlemede yetkili servislerin lehine olumlu bir gelişme var. Peki, yetkili servislerin vatandaş ilişkisiyle ilgili bir düzenleme var mı? Yok. Gidiyorsunuz; bakım parası, yedek parça parası, tüm fiyatlarda ciddi artışlar var. Burada tüketiciyi koruyacak bir düzenleme içinde bu fiyatlar içinde bir düzenleme ne yazık ki yer almıyor, artışa yönelik bir oran da konmuyor” dedi.

OBEZİTE NEDEN OLAN GIDA REKLAM SAATLERİ AYARLANSIN

Avrupa’da gıda ile ilgili bazı ürün TV reklamlarıyla ilgili düzenlemenin ülkemizde olmadığına değinen CHP Niğde Milletvekili Gürer, TV’lerdeki reklamlarda özellikle çocukların uyku saatlerinden önce tüketici olarak onları teşvik edecek, obeziteye de yol açan bazı reklamların engellenmesi ve çocukların izlemedi saatte gösterilmesi gerektiğini anlattı.

SENTETİK TATLANDICI YASAKLANSIN

Sentetik tatlandırıcı diye insan sağlığına zararlı bir ürünün 2015 yılından beri ürünlerde kullanılmasına izin verildiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “ Tüketiciyi koruyacaksak şeker pancarı yetmedi NBŞ'ye yol açtınız bir de sentetik tatlandırıcı. Bilim insanları bunun kanser yapacağını bas bas bağırıyor. Bu yönde tüketiciyi koruyacak bir düzenleme var mı? Yok” ifadelerini kullandı.

1.jpeg

AKP iktidarının NBŞ konusunda "Türkiye'de kota koyduk." Şeklindeki ifadelerine dikkat çeken CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Yurtdışından NBŞ'li gelen ürünlere baktığınız zaman esasında NBŞ'ye sınır konmuş gibi gösterilip özünde yurtdışında gelen ürünlerle onun da yolunun açıldığı görülüyor” dedi.

GDO’LU ÜRÜNLEN KANSER YAPIYOR

İnsan sağlığına zararlı tüketim anlamında çok üründe ülkemizde sorun olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Telefon açacaksınız, şikâyet edeceksiniz, gelecekler, inceleyecekler, değerlendirecekler. Peki, özellikle yurtdışından ithalatla gelen tüm ürünler neden gümrükten geçmeden tam anlamı ile kontrolleri yapılmıyor? Basit bir soru. GDO'lu yemler giriyor Türkiye'ye; bunları Biyogüvenlik Kurulu inceliyor, raporuna bakıyor, Türkiye'ye sokuyor, içeriğine bakma yetkileri yok. GDO'lu yemi yiyen hayvanların insanlar tarafından tüketildiğinde insan sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili bir araştırma yapılıyor mu ? ne yazık ki araştırılmıyor, incelenmiyor. Bakınız, gencecik kızlarımız, çocuklarımız kanserle karşılaşılıyor. Tüketilen gıdaların çoğunun olumsuz etkisi insan sağlığını bozuyor. Bu yönde de düzenlemeler yeterli değil” ifadelerini kullandı.

ÖKÜZÜ GETİRENİN NERESİ TİCARİ SIR?

Yurtdışından ithalat yapanlarla ilgili soru önergelerine verilen yanıtlar da genel olarak ‘ticari sır’ açıklamalarının yapılmasını da eleştiren Gürer, “Yurt dışından ithalat yapanları soruyoruz: Kim bunlar? "Ticari sır." Ya, öküzü getirenin neresi ticari sır arkadaşlar? Kim bunlar? Yani buradaki ticari amaç ne? Kimler ne kazanıyor? Buna benzer olaylarda ne yazık ki sorunlar devam ediyor” dedi.

DEPOZİTO İADESİ ENFLASYONA ENDEKSLİ OLMALI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik, doğal gaz, su aboneliğinde alınan depozitenin iaede edileceği zaman da aynı miktarda tüketiciye ödenmesini eleştirdi. Gürer, iade edilen depozitenin enflasyona endeksli bir rakam olması gerektiğini vurguladı.

HGS’DE DOĞURDAN İCRAYA GİDİLMESİ YANLIŞ

Hızlı Geçit Sistemiyle ilgili sorunlara da işaret eden Gürer, “PTT'den eğer Hızlı Geçiş Sistemi aldıysanız size bakiyeniz bildirilmiyor ama ödemezseniz ne yapılıyor? Doğrudan icra yoluyla geçiş ücretinizin en az 5 katı sizden para tahsil ediliyor. Hani tüketiciyi koruyacaktık? Yaşamın her alanında herkes tüketicidir. Eğer bir kazıklama olayı varsa o bir döngüdür, herkes bir dönemde birbirini kazıklamış oluyor. Onun için Anayasa'nın da gereği devletin düzenleyici olma sorumluluğu var. Siyasi iktidarın bu bağlamda tüketiciyi koruyan ve kollayan düzenlemelerinde geneli kapsayacak uygulamaları da içerecek teklifleri öncelemesi lazım. Muhalefetin getirdiği... Komisyonda konuşuyorsunuz, "Bunu öneriyoruz." diyorsunuz, virgül değişmeden buraya geliyor; sonra buraya geldiğinde biz konuşmalar yapıyoruz, yine üzerinde hiçbir değişiklik olmuyor” diye konuştu.

Meclis’e tüketicilerle ilgili sipariş üzerine düzenlemeler getirilmesini de eleştiren Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bunu tüm 84 milyon insanın bu konuda yaşanabilecek olası sorunlarını içine alan bir düzenlemeyle ele alsak ve o anlamda yapacağımız düzenlemeyle kanunları çıkarsak da hem sık sık benzer konuları gündeme getirerek Meclisin zamanını doğru kullansak hem de bu konuda mağdur olan kesimlerin sesine kulak versek.

konuşacağım bu madde sigortayla ilgili olumlu bir düzenleme ama Türkiye'de geriye de dönük, daha önceden başlayan yığınla kooperatifte, konutta sorunlar var. Bunları bir bütün içinde ele alıp yargıdaki olan dosyaları da değerlendirip çözmek en doğru yol …”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.