FETÖ'ye 70 Bin Maaş Son Anda Engellendi

FETÖ'ye 70 Bin Maaş Son Anda Engellendi

FETÖ son dakikada fark edilmesiydi 70 bin kişilik maaşı cebe indirecekti!

Maliye Bakanlığı, FETÖ/PDY’den ihraç edilen 70 bine yakın memurun bir bölümüne Eylül maaşlarının yatırıldığını tespit etti. Bakanlık, maaşlar için kullanılan say2000i uygulamasına erişim izni olan kişileri takibe aldı


Maaş vurgunu son anda önlendi
15 Temmuz cunta kalkışmasının ardından FETÖ/PDY operasyonları kapsamında 70 bine yakın kamu görevlisi görevden ihraç edilmiş ya da açığa alınmıştı. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, maaşlar üzerinden kamuya aktarılan ödenekte oluşan değişikliklerin takibini yaparken FETÖ’nün yeni bir kripto uygulaması ile karşılaştı. Kamu Personel Harcamaları Sistemi üzerinden yapılan detaylı incelemelerde operasyonlar kapsamında ağustos ayında kamudan ihraç edilen memurların Eylül ayında da maaşlarının hesaplandığı görüldü. Bayramdan önce ödenmesi planlanan maaşlarla ilgili hemen devreye girildi.

Eylül talimatı

Hükümetin bayram öncesinde memurların maaş ödeme planı üzerine 2 Eylül’de maaşların ödenmemesi talimatı verildi. FETÖ’den ihraç edilen hakim savcılar ve kamudan atılan diğer personellerin maaş hesapları donduruldu. Müfettişler konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.İncelemelerde Kamu Personel Harcama Sistemi’nde maaşların farklı kodlarla kaydedildiği belirlendi. İhraç edilen kişilerin maaşlarının hesaplanmaması için “İşten ayrılma” koduyla işlenmesi gerekirken “Nakil” veya başka kodların girildiği tespit edildi. Maaşların ödenmesine kısa bir süre kala FETÖ üyelerinin hesabına yatacak milyonlarca lira kurtarıldı.

‘Sisteme giriş izni olanlar yaptı’ şüphesi

Bakanlığın yaptığı incelemelerde ihraç edilen bazı hakim ve savcıların da maaşlarının hesaplandığını belirlendi. Hesaplamalarda ve kod seçiminde yapılan yanlışların yanı sıra durumun FETÖ mensuplarının bir girişimi olduğu ihtimali üzerine bu kişilerin say2000i uygulama sistemine izinlerinin iptali konusunda dikkatli davranılması istendi. Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’nın uyarısında durum şöyle anlatıldı:

“OHAL kapsamında değişik çıkarılan 668, 669, 670 ve 672 numaralı Kanun Hükmünde Kararnamelerle, bir kısım kamu personeli başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarılmış ve bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacağı belirtilmiştir. Ayrıca, HSYK’nın 24/08/2016 tarihli ve 2016/426 Sayılı ve 31/08/2016 tarihli ve 2016/428 sayılı kararlarıyla, Karar ekinde hakim ve savcıların 667 sayılı KHK’nın 3’üncü maddesi uyarınca meslekten çıkarılmalarına oybirliği ile karar verilmiştir.”

‘En kısa sürede iptal’

“Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi üzerinde yapılan sorgulamalar sonucunda bu durumda bulunan personelden bir kısmına Eylül maaşının hesaplanmaması gerekirken hesaplandığı, bir kısım personelin Maaş Bilgi Giriş ekranında Maaş İşlem Kodunun İşten Ayrılma seçilmesi gerekirken seçilmediği ya da Naklen Geçme, kodlarının seçildiği tespit edilmiştir. Harcama birimleri ile muhasebe birimlerince gerekli kontrollerin ivedilikle yapılarak, bu durumdaki personelin Maaş İşlem Kodunun ‘2- İşten Ayrılma’ seçilerek ilgilinin kayıtlı olduğu birimin maaşının yeniden hesaplatılması; bu personelden KBS ve say2000i uygulamalarında yetkilendirme yapılmış olanların yetkilerinin de en kısa sürede iptal edilmesi gerekmektedir.”

 

 

 

 

 

 


MEHMET ALİ DEMİR / VATAN İSTİHBARAT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.