Fetrek Çayı öldürüyor!

Fetrek Çayı öldürüyor!

Fetrek Çayı’na yıllardır akan sanayi atıklarına çözüm bulunamıyor. Karakuyu’dan Çaybaşı’ya kadar çevredeki fabrikaların atıklarını boşalttığı Fetrek Çayı hayvanları telef ediyor. Öte yandan çok sayıda çocuk da çay nedeniyle engelli doğuyor.

Sanayi ve tarımın gözdesi Torbalı’da çevre sorunu her geçen gün biraz daha büyüyor. Yeraltı sularının ve toprağın kirlendiği üniversitelerce de daha önce tescillenen Torbalı’da dere ve çaylarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor. Yalnızca bir bölümünde ıslah çalışmalarının gerçekleştiği Fetrek Çayı’nda kirlilik her geçen gün daha da büyük sorun oluyor. Bu durumla ilgili son dönemde İzmir, Torbalı ve Selçuk belediyelerinde ‘kurtarma girişimleri’ olsa da, bir mesafe kat edilemedi. Arıtma sistemi olmayan ya da sistemi çalıştırılmayan, üstelik çok su tüketen sanayi tesislerinin atıklarının aktığı çayın kenarında yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin bulunması nedeniyle tehlikenin boyutu her geçen gün büyüyor.

3849e78d-4791-4e68-a129-5c3e85d90ee5.jpg

 

ÇOCUKLAR ENGELLİ DOĞUYOR

Karakuyu’dan Çaybaşı’ya kadar çevredeki fabrikaların atıklarını boşalttığı Fetrek Çayı adeta can çekişiyor. Bölgede hayvancılıkla uğraşan birçok vatandaşın hayvanlarının telef olmasına da neden olan fabrika atıkları, çevreye saldığı kokular nedeniyle de tepki çekiyor. Öte yandan son yıllarda çok sayıda engelli bebeğin de dünyaya geldiği bu çayın kenarında bulunan Çaybaşı’da bu durum çaya akıtılan kimyasal atıklara bağlanıyor. Daha önce konuyla ilgili gazetelere açıklamalarda bulunan Çaybaşı Yeni Mahalle Muhtarı Akan Çalkıcı, “Her tarafta atık var. Bunlar hep hastalık, kanserojen. Çoğu çocuklarımız engelli. Mahalle içerisinde pislikten geçilmiyor. Sadece benim bildiğim 200 çocuk engelli. Bilmediğim daha çok. Kanser hastası sayısında da büyük artış var” dedi.

407e852f-11f2-4c71-ba8d-20ea05832c12.jpg

SU CANLILARI YOK OLDU

Sanayi atıklarının karıştığı Fetret Çayı’ndan yeniden zehir akmaya başladı. Çay yatağına komşu bölgelerdeki sanayi atıkları ve evsel atıkların aktığı bu çaya, sanayi tesislerinden arıtılmadan bırakılan ağır metaller ve kimyevi maddelerden oluşan atıklar karışıyor. Çayın taşıdığı atıklar nedeniyle bundan on yıl öncesine kadar çayda bulunan binlerce levrek, kefal, sazan ve yılan balığı gibi su canlıları günden güne yok olurken, bölgedeki vatandaşlar buradan etkilenmeye başladı. Ağır kokular altında yaşamını sürdüren Çaybaşılılar, çeşitli hastalıklara da maruz kalıyor. Bölgede gerçekleşen bir çalışma içerisinde olan Pamukcak sahilindeki yaşam ortamı da giderek bozulmaya başladı.

700e4fe3-436f-4827-b57c-ac4b1a8b0285.jpg
8e82841a-e0ed-45ed-9ee9-10f8c0ccbcf7.jpg
ddaeccf9-9a48-44ba-938e-b2666cb56b7c.jpg

Kaynak: Torbalı Güncel
              Gerçek Haberci
              Akmedyahaber
              Gazete Ege
              Öncü Şehir

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.