Fidan: Ege’de daha fazla can kaybı istemiyoruz

Fidan: Ege’de daha fazla can kaybı istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis ile görüştü. Bakan Fidan "Yasa dışı göç konusu rekabet değil, iş birliği alanı olmalı. Ege’de daha fazla can kaybı görmek istemiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Yunanistan ile olan ilişkilerde yeni ve olumlu bir döneme girildiğinin altını çizen Bakan Fidan, “Geçtiğimiz temmuz ayında düzenlenen NATO zirvesi esnasında Sayın Cumhurbaşkanımız ile Yunanistan Başbakanı bir araya gelmişlerdi. O dönemde iki lider olumlu bir hava içerisinde iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınması, sorunların yeni bir perspektifle çözülmesi konusunda fikir birliğine varmışlardı ve dışişleri bakanlarına da bu konuda görev vermişlerdi. Biz de bugün liderlerimizin o gün ele aldıkları konuların takibini yaptık. İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde gözden geçirdik. Önümüzdeki aylara ilişkin yol haritamızı inceledik. İki hafta sonra Cumhurbaşkanımız ile Yunanistan Başbakanı New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir araya gelecekler. Ekim ayında da Yunanistan’da bakan yardımcılarımız düzeyinde siyasi istişareler ve ortak eylem planı toplantıları gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde güven arttırıcı önlemler ve istişari görüşmeler toplantılarının da yapılması gündemimizde bulunuyor. Yıl sonunda önce Selanik’te liderlerimizin başkanlıklarında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 5’inci toplantısını yapmayı öngörüyoruz” diye konuştu.

31840.jpg

Bakan Fidan, diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanmasının olumlu bir gelişme olduğuna değinerek, “Bunun sürdürülmesine ilişkin karşılıklı irademizi meslektaşımla birlikte teyit ettik. Sorunların iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözüleceğini yineledik. Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki sorunlarımızı kapsamlı şekilde değerlendirdik. Ege’de görüş ayrılıklarımız var. Bu sorunları geçmiş dönemlerde de ele alıyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlaması üzerinde durduk. Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir olduk. Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye olarak her zaman hakça paylaşım ilkesini savunduk. Kıbrıs meselesi konusunda da mevkidaşım ile görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin görüşlerimiz belli. İki garantör ülke olarak bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz” dedi.
FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelede de Yunanistan’dan etkin iş birliği görmeyi beklediklerini ilettiklerini söyleyen Bakan Fidan, “Yasa dışı göç konusu rekabet değil, iş birliği alanı olmalı. Ege’de daha fazla can kaybı görmek istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.