Fırat Kalkanı'nın Bir Ayında Neler Oldu?

Fırat Kalkanı'nın Bir Ayında Neler Oldu?

Fırat Kalkanı'nın bir aylık bilançosu açıklandı.

Türkiye-Suriye sınırında terör örgütlerinin tehditlerini bertaraf eden Fırat Kalkanı Harekatı, savaş yorgunu bölge halkının ülkesine güvenli şekilde dönmesini sağladı. Bir ayı dolduran harekatta yaklaşık bin 200 kilometrekarelik alan terör örgütlerinden büyük ölçüde temizlenirken, sınır hattı daha güvenli bir hale geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri, sınır hattını el yapımı patlayıcılardan temizlerken ilçenin elektrik, su, altyapı, temizlik ve sosyal donatıları Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle karşılandı. Harekatın sembol kenti Cerablus'un nüfusu, bir ayda 3 bin 500'den yaklaşık 25 bine yükseldi. TSK, terör örgütünden temizlenen bölgeye yöre halkının hızla dönüşünü sağlayan Fırat Kalkanı Harekatı ile savaş ortamında kurduğu güvenli bölge sayesinde uluslararası arenada yeni bir model oluşturdu. Harekat kapsamında, operasyonun başladığı günden bu yana terör örgütlerine ait 900'ü aşkın hedefe 4 bin dolayında atış yapıldı

Fırat Kalkanı Harekatı'nın bir aylık bilançosu
Türkiye-Suriye sınırında, terör  örgütleri DAEŞ ve PYD/PKK tehdidine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nda  geride kalan 30 günde bin 200 kilometrekarelik alan teröristlerden temizlenirken  20 binden fazla Suriyeli Cerablus'a döndü.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon  hava kuvvetlerince Suriye'deki terör örgütlerine yönelik Fırat Kalkanı Harekatı,  24 Ağustos'ta Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde başladı. Özgür  Suriye Ordusu (ÖSO), TSK ve koalisyon güçlerinin desteğinde iç savaşın başladığı  2011 yılından bu yana terör örgütleri PYD ve DAEŞ arasında birkaç kez el  değiştiren Cerablus'a girdi.

İnsansız Hava Araçları (İHA) ile yapılan keşif uçuşlarının ardından  belirlenen terör hedefleri, Fırtına obüsleri ve savaş uçaklarıyla etkisiz hale  getirildi. Ardından sınır hattına döşenen çok sayıda el yapımı patlayıcı, uzman  ekipler tarafından tespit edildikten sonra kontrollü olarak imha edildi. Birkaç  saat içerisinde Cerablus'a kadar ilerleyen ÖSO birlikleri, harekatın başladığı  gün ilçeyi terör örgütü DAEŞ'ten geri aldı.

Cerablus'ta kontrolün sağlanması sonrası bölgede ilerleyişini sürdüren  ÖSO birliklerine hareket alanı açmak ve terör tehditlerini ortadan kaldırmak için  operasyonun başladığı günden bu yana TSK tarafından terör örgütlerine ait 900'ü  aşkın hedefe 4 bin dolayında atış yapıldı.

- Türkiye'den Cerablus'a "cansuyu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gaziantep ziyareti sırasında  verdiği talimatın ardından, valilik ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri hızla  bölgeye giderek, Kurban Bayramı öncesinde ilçenin elektrik, su, temizlik ve  altyapı eksiklerini büyük ölçüde giderdi. Cerablus'a adeta "cansuyu" veren  çalışmalar sonrası, Gaziantep Valiliğine müracaat eden Suriyeli ailelerin güvenli  şekilde ülkelerine dönmeleri sağlandı.

Harekatın sembol kenti Cerablus'un nüfusu, bir ayda 3 bin 500'den,  yaklaşık 25 bine yükseldi. Böylece uzun süredir Türkiye'de sığınmacı konumunda  bulunan sivillerin de güvenle ülkesine dönmesi sağlandı. TSK, terör örgütünden  temizlenen bölgeye yöre halkının hızla dönüşünü sağlayan Fırat Kalkanı Harekatı  ile savaş ortamında kurduğu güvenli bölge sayesinde uluslararası arenada yeni bir  model oluşturdu. Böylece Azez ve Münbiç'ten bile yüzlerce aile, kilometrelerce  mesafedeki Cerablus'a sığındı.

- Sınıra mobil güvenlik duvarı

Bir ayı geride kalan harekatta yaklaşık bin 200 kilometrekarelik alan  terör örgütlerinden büyük ölçüde temizlenirken, sınır hattı daha güvenli hale  geldi. Söz konusu hatta önlemler, Türkiye Cumhuriyeti'nce yaklaşık 4 metre  yüksekliğinde mobil güvenlik duvarı örülerek güçlendirildi.

TSK ve koalisyon güçlerinin desteğiyle El Bab yönünde etkili biçimde  ilerleyen ÖSO'nun harekat kabiliyeti karşısında panikleyen terör örgütleri,  kendileri için büyük önem taşıyan sınır hattından uzaklaşmamak için kontrolleri  altında bulunan üs ve mevzilere ABD ve İngiltere gibi ülkelerin bayrağını asarak,  varlıklarını sürdürmeyi amaçlıyor.

Türkiye ve ÖSO'nun tepkisi üzerine Rakka kentine bağlı Tel Abyad  ilçesindeki birçok mevzideki bayraklar kaldırıldı. Buna karşılık Şanlıurfa'nın  Akçakale Belediyesi, sınır hattındaki 5 kilometrelik alanı dev Türk bayrakları  ile donattı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Veysi  Kaynak ve kuvvet komutanları da harekata katılan askerleri, görev yaptıkları  sınır karakollarında Kurban Bayramı'nın il günü ziyaret ederek, moral verdi.

Harekatın başladığı günden bu yana geçen sürede terör örgütü DAEŞ  militanlarınca füzelerle gerçekleştirilen ve tankları hedef alan saldırıda 8,  sınır hattında el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu da 2 asker şehit  oldu.

 

 

 

 

 

 

VATAN

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.