Firmaların, finansal check-up yapması lazım

Firmaların, finansal check-up yapması lazım

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği ( İZSİAD), online toplantıları ABD Merkez Bankası (FED) eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz’ün katılımıyla devam ediyor. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, Covid-19 sonrasın dijitalleşmenin firmalar için çok önemli olduğunu vurguladı. Pandemi sürecinin iş koşullarını değiştirdiğini belirten Küçükkurt,“ Dijitalleşme için gerekli adımların atılması, firmaların pazarda yerlerini koruması için gerekli olduğu gibi gelecekte de üretimlerine devam edebilmesi için bu konuya önem vermeleri gerekiyor. Dijital süreçleri ve pandemi sonrasında finansal konuları irdelemek için ABD Merkez Bankası (FED) eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz ağırladık. Firmalar, yeni çalışma koşullarına adapte olması için planlama yönetimi iyi uygulayarak, üretim faaliyetlerine devam etmeliler” dedi.

Şirketlerin batma bireylerin ise işsizlik korkusu yaşadığını ifade eden ABD Merkez Bankası (FED) eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz, 2009 yılından itibaren hayatımızda kripto paraların olacağını söyledi. Sanayi 4.0 yaygınlaşmasıyla beraber hayatımızın daha da hibritleneceğini vurgulayan Şahinöz, “Finansmana erişim konusunda kamu bankalarının kredi büyümesi yüzde 130 ulaştı. Ekonomide V krizi olarak tabir ettiğimiz krize ani giriş ve çıkışla sonuçlanacak buhrana hazır olmalıyız. Son çeyrekle birlikte yatırımları hızlandırmamız gerekiyor. Haziran ayında üretim kapasitesinin yüzde 75’e, son çeyrekte ise yüzde 90’a ulaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Özel bankaların büyümelerine bakılmalı”

Kitlesel hareketlerin ön plana çıktığı kongre ve zirvelerin ekim ayından itibaren normal bir şekilde yapılacağını belirten Şahinöz, iş insanlarının Türkiye Merkez Bankası’nın her hafta açıkladığı özel bankaların büyüme hızlarını takip etmesi gerektiğini vurguladı. Pazar hareketlenmesine firmaların hazır olması gerektiğini belirten Şahinöz, “İş dünyası PIM endekslerini iyi takip etmesi gerekiyor. 1 Haziran’da açıklanan veriler haziran ayında olabilecekleri öngörüyor. PIM endeksine göre 50’in üstü ülkelerin büyümesini gösteriyor. 2018 Brunson krizi ve S400 krizi ile Türkiye ekonomisi daralmaya başladı. Daha sonra ortaya çıkan koronavirüs sürecinde ekonomik daralma devam etti. Bankaların asli görevi topladığı mevduatları batırmamaktadır o yüzden özel bankların büyümelerine bakarak ekonomik durum analiz edilebilir” dedi.

“Dijital ödeme sistemleri değişecek”

Türkiye’de firmaların birçoğunun kur riskini hesaba katmadan hareket ettiğini belirten Şahinöz, “Bankacılık hep olacak ama bankacılığı bankacılar yapamayacak. İki ay öncesinin bilançosunu bugün yapıyorsak eğer şirketlerinizde devrim yapacak çok fazla konu vardır. Firmalar, parasal konularını finans yönetiminden hazine yönetimine taşımalılar. Facebook kendi parasını çıkarıyor Libra. Finansal teknolojiler artık yaygınlaşacak ve bir libra bir dolara eşit olacak. Dijital paralar artık bankacılığı hedef almaya başlayacak. İş modelleri bu dijital ödeme sistemleri ile değişecek. Nerede olduğunu görmek için firmaların finansal check-up yapması lazım.  Firmaların değişimin nerede yapılacağını bilecek bir iş planı yapmak gerekiyor. Çünkü iş modelleri covid-19 dan sonra değişecek ama bazı noktalar değişmeyecek” diye konuştu.

Kalkınmak için firmaların ürettiği ürünlerin kilogram cinsinden fiyatlandırması gerektiğinin altını çizen Şahinöz, sözlerini şöyle tamamladı: “ İkinci dalganın getireceği ekonomik sıkıntıları hazır olmak istiyorsanız dört aylık ödeme planı yapmalısınız. Faizler bir daha göremeyeceğimiz bir düzeyde bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki ayda üç puanlık kredi artışına hazır olun.  İkinci dalgalara hazır olmak istiyorsanız eğer dört aylık ödemeleri bir bankalardan kredi çektik. Bu paralar net işletme sermayesini güçlendiriyor. Faizler bir daha göremeyeceğimiz düzeyde. Önümüzdeki iki ayda üç puanlık kredi artışına hazır olun. Kalkınmak için firmaların ürettiğin ürünlerin kilogram cinsinden fiyatlandırma yapmak gerekiyor”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.