Fitness nedir?

Fitness nedir?

Mevlüt İşleyen yazdı; Fitness nedir?

Değerli okurlar bu hafta sizlere hayatınızda her daim olması gereken bu sporu detaylı şekilde sizlere anlatmaya çalıştım.

Fitness nedir?

Fitness, kişilerin günlük olarak gerçekleştirdikleri ve farklı birçok egzersize sahip olan sağlıklı yaşamı destekleyen bir spordur. Kişilerin düzenli olarak gerçekleştirdikleri fitness antrenmanları, kişilerin zinde kalmasına, enerjik olmasına ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır. Çoğu kişi fitnessı vücut geliştirme egzersizleri olarak görse de aslında, kişilerin sağlıklı olmasını ve birçok hastalığa karşı koruma sağlamasına imkan sunmaktadır.

Fitnessın vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir;

* Kişilerin dinç olmasını sağlar.
* Kalori yakımı için oldukça etkilidir.
* Vücudun sıkı bir forma sahip olmasını sağlar.
* Vücuttaki yağ oranının azalmasını ve kas kütlesinin artmasını sağlar.
* Fitness, beyne giden oksijen kapasitesinin artmasını sağlar.
* Halsizliğin ve yorgunluğun giderilmesini sağlar.
* Fitness egzersizinden sonra vücut dinlenirken ekstra kalori yakımına devam eder.

Fitness Yapmak Hangi Rahatsızlıklara Karşı Koruma Sağlar?

Kişilerin düzenli olarak fitness egzersizlerini gerçekleştirmesi ve düzenli beslenme alışkanlığı ile bu egzersizleri desteklemesi vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Fitness, vücut geliştirmek için tercih edilen bir spor değildir. Fitness ile kaslar hacimsel açıdan gelişmez. Tüm kas yapıları çalışı ve güçlenir ancak, vücut geliştirme için yapılan egzersizlerde olduğu gibi kas yapılarının şişmesine neden olmaz. Fitness daha çok sağlıklı bir yaşam için tercih edilen egzersizler bütününü meydana getirmektedir.
Vücut sağlığının ve kas sisteminin güçlendirilmesinin yanı sıra, bu egzersiz ile belli başlı rahatsızlıklara karşı da koruma sağlanmaktadır. Fitness yapmanın koruma sağladığı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;

* Fitness, iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürür.
* Tansiyon rahatsızlıklarının meydana gelmesini engeller.
* Yaşlanma ile meydana gelebilecek kireçlenme sorunlarını engeller.
* Kalp ve damar sağlığını korur.
* Metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
* Stres düzeyini düşürür ve depresyonu önler.

Fitness Hangi Egzersizleri İçermektedir?

Kişilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmek, kilo vermek ya da mevcut vücut formunu korumak için tercih ettiği fitness, farklı birçok egzersiz ile gerçekleştirilmektedir. Kişilerin bu egzersizleri gerçekleştirmesi için mutlaka uzmanlar tarafından hazırlanan antrenman programlarına sahip olması gerekmektedir. Yapılacak egzersizler; kişilerin vücut ve kas yapılarına, fitness yapmaktaki amaçlarına ve hedeflerine göre değişiklik göstermektedir.

Fitness için hazırlanacak egzersiz programları kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Bu egzersizler, düzenli ve sağlıklı beslenme programı ile de desteklenmelidir. Fitnessın içerdiği egzersizler şu şekilde sıralanmaktadır;

* Squat,
* Deadlift,
* Dumbbell lunge,
* Dumbbell bench press,
* Plank,
* Chest press,
* Burpees,
* Barfiks,
* Bench press,
* Overhead press

Fitness Neden Yapılmalıdır?

‘Fitness neden yapılmalıdır?’ sorusu kişiye göre değişmekte ve oldukça görecelidir. Kişiler; kilo vermek, vücutlarını forma sokmak, formda olan vücut yapılarını korumak ya da sağlıklı bir yaşam sürmek adına fitnessı bir yaşam rutini haline getirmiş olabilir. Neden ne olursa olsun, düzenli olarak fitness yapmak, bireylerin vücut ve ruh sağlığına olumlu yönde etki etmektedir. Kişilerin daha sosyal ve özgüvenli olmasını sağlamaktadır.

Fitness Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fitness yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, gerçekleştirilecek egzersizlere ait hareketlerin tam ve doğru bir şekilde öğrenilmesi gelmektedir. Tüm teknik bilgilere sahip olunmalı ve egzersizler bu şekilde gerçekleştirilmelidir. Mutlaka uzman bir kişi tarafından hazırlanan antrenman programına sahip olunmalıdır. Antrenmanlara ısınma hareketleri yapılmadan başlanmamasına da büyük özen gösterilmelidir. Tüm bu hususlara dikkat edilmesi, kişilerin sakatlanmasını önüne geçer ve sağlıklı bir antrenman süreci sunar. 7 den 70 e herkesi fitness a davet etmek hayatımızın en önemli mottosu. Unutmayın bedenime iyi bakmayan ruhunu iyileştiremez.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.