Flaş Gelişme: Asker İçerisinde Büyük Değişim

Flaş Gelişme: Asker İçerisinde Büyük Değişim

Askeriye içerisinde çok büyük değişimler yaşanacak.

 

15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından tüm ülkede yapılacak olan değişiklikler birçok alanda gerçekleşecek. Hükümetin darbe girişiminde büyük rol oynadığını düşündüğü alanlarda büyük radikal kararlar alarak değişikliklere gitmesi bekleniyor.

Özellikle ilan edilen 3 aylık OHAL uygulamasının ardından Jandarma Genel Komutanlığı lağvedilerek Genel Müdürlük seviyesine düşürülerek tamamen İçişleri bakanlığına bağlanacak. Jandarma atamalarının tamamını yine bakanlık tarafından gerçekleştirilecek. Avrupa ülkelerinin tamımında uygulanan model örnek alındığı öğrenilirken, Hava, Deniz ve Kara komutanlıklarında görev yapan asker sadece valilik kararı ve daveti ile sokağa çıkabilecek, içişlerine hiçbir şekilde karışamayacak. Hükümet tarafından yapılan esas vurgu da iki farklı içişleri yani Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü olamayacağı şeklinde.

Uzman personel yetiştirilecek

Genelkurmay Başkanlığı'nın Başbakan yerine Milli Savunma Bakanı'na bağlanması bekleniyor. Aynı jandarma da olduğu gibi Genelkurmay değişikliğinin de Avrupa modellerine benzer şekilde düzenlendiği belirtiliyor. Öte yandan Genelkurmay'a bağlı komuta gücü de bölünerek ordu komutanlıkları bulundukları ilin valisine bağlanacak. Aynı şekilde ilçelerdeki  komutanlıklar da kaymakam ve valiye bağlanacak. Öte yandan komutanlıklarda sivil bireylerin de görev alabileceği konuşulurken, sınır birlikleri ile iç operasyonlar çerçevesinde komutanlıklarda sivil personellerin görev alması ihtimaller dahilinde.

Askeriye içerisinde MİT'e bağlı istihbarat birimleri

Komutanlıklarda yer alan istihbarat birimlerinin MİT'in yönetimine girerek "askeri istihbarat" adını taşıyacağı ve yine mit kontrolünde olacağı düşünülüyor.

Kara, Deniz ve Hava askeri liseleri kapatılabilir

Askeri liselerin bütününün kapatılması da bu konuda ilk gündem başlıkları arasında yer alıyor. Askeriyeye alınacak sivillerin aynı polis alımlarında olduğu gibi olabileceği düşünülüyor. Profesyonel askerlik için de bir girişim başlatılabileceği ve bu girişimin profesyonel askerlik için yüksek lisans eğitim modeliyle gerçekleştirilebileceği yönünde. 

Topçu kışlaları şehir dışına taşınacak

15 Temmuz'da yaşanan topçu birimlerin şehir içlerine girme çabasıyla beraber topçu birliklerinin de şehir dışına taşınarak daha sağlıklı bir yöntem oluşturulması yönünde. Öte yandan güvenlik gerekçeleriyle Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın varlığı son bulacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.