Flaş! Kabul edildi

Flaş! Kabul edildi

15 üyenin de desteğiyle kabul edildi.

Doğu Halep'teki sivillerin tahliyesi ve güvenliğinin denetlenmesi için kente uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oybirliğiyle kabul edildi.

BM Güvenlik Konseyi, Fransa tarafından hazırlanarak Konseye sunulan ve  dün Rusya'nın muhalefeti nedeniyle görüşülemeyen karar tasarısını oyladı.  Rusya'nın talebi üzerinde orijinal metin üzerinde değişiklik yapan Fransa'nın  tasarısı 15 üyenin de desteğiyle kabul edildi.
 
Tasarı metninde bölgedeki BM ve diğer uluslararası yardım  kuruluşlarından Halep'teki sivillerin tahliyesi ve kentte kalan sivillerin  güvenliğini objektif bir bakış açısıyla gözlemleyerek rapor etmesi, gerekmesi  halinde bölgeye daha fazla gözlemci gönderilmesi isteniyor.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da hem BM hem de diğer kuruluş  gözlemcilerinin güvenli ve muntazam bir şekilde gözetleme görevlerini  yapabilmeleri için gerekli ortamı sağlaması istenen tasarıda, Genel Sekreter'den  5 gün içinde uygulamaya ilişkin BMGK'ya rapor sunması talep ediliyor.
 
Tüm taraflara, söz konusu gözlemcilere tüm bölgelere engelsiz giriş  izni vermeleri çağrısı da yapılan tasarıda, tahliyelerin ve gidilecek varış  noktasının rızaya dayalı olması, giden ya da kalmayı tercih eden tüm sivillerin  korunması isteniyor.

Tasarıda ayrıca, sağlık kuruluşlarının güvenliğine de değinilerek, hem  bu kuruluşların hem de sağlık görevlilerin korunması, tıbbi malzeme ve sağlık  görevlilerinin ihtiyaç olan tüm noktalara ulaşmasının sağlanması talep edildi.

"İlgili taraflara danışma" ifadesi endişelere neden oldu
 
Söz konusu karar tasarısının dün Konseyde oylanması bekleniyordu.  Ancak Rusya'nın tasarıyı mevcut haliyle veto edeceğini açıklaması üzerine  taraflar arasında yaklaşık 3 saat süren pazarlıklar yaşandı.

Fransa'nın metinde Rusya'nın istediği değişiklikleri yapmasının  ardından taraflar kendi başkentlerine danışmak için oylamayı bugüne ertelemişti.

Fransa'nın hazırladığı ilk metinde BM Genel Sekreteri'nden Doğu  Halep'te gerekli bölgelere gözlemcileri konuşlandırması isteniyordu. Rusya ise  bunun Suriye rejiminin onayı ile olmasını, aksi halde gözlemcilerin hayatının  riske gireceğini öne sürdü.

Tasarının kabul edilen halinde ise gözlemci konuşlandırması için BM  Genel Sekreteri'nden "ilgili taraflara danışarak güvenlik dahil gerekli  düzenlemeleri" yapması ve BM ile diğer kuruluşlarının gözlemcilerinin görevlerini  yapmalarının temin edilmesi isteniyor.

Söz konusu değişiklikle tasarıya "BM'nin ilgili taraflara danışması"  ifadesinin eklenmesinin Suriye rejiminin tüm bölgelerin gözlenmesine izin  vermeyebileceği endişesine neden oldu.
 
Tahliye sırasında siviller öldürülmüştü
 
Halep'in doğusuna yönelik saldırıların artması ve insani durumun  gittikçe kötüleşmesinin ardından Türkiye'nin arabuluculuğunda, Rusya  öncülüğündeki rejim güçleri ile muhalifler arasında 13 Aralık Salı günü ateşkes  sağlanmış ve saldırılar durmuştu.
 
Ateşkes ile kuşatma altındaki sivil ve silahlı muhaliflerin  tahliyesini öngören mutabakat, bölgeden ilk etapta yaralıların, ardından  sivillerin ve silahlı muhalif grupların güvenli biçimde muhaliflerin  kontrolündeki İdlib iline nakledilmelerini öngörüyordu.
 
Sivillerin tahliyesi çalışmaları çarşamba sabah erkenden başlamış  ancak rejim destekçisi terörist gruplar yüzünden birkaç kez sekteye uğramıştı.  İranlı General Seyid Cevad komutasındaki rejim yanlısı terör grupları, geçen  perşembe ve önceki gün, doğu Halep’ten rejim bölgesine giden tahliye konvoylarına  saldırmış, 18 sivili öldürmüştü.

Ateşkes ve tahliyelere başından beri karşı çıkarak yüzbinlerce sivilin  hayatını hiçe sayan terör gruplarının eylemleri, uluslararası kamuoyunda ve  Birleşmiş Milletler yetkilerince sık sık savaş suçu olarak nitelendiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.