Flash güncellemesi ile kripto madenciliği tuzağı!

Flash güncellemesi ile kripto madenciliği tuzağı!

Flash güncellemesi bir zamanlar bilgisayarların olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biriydi. Önce Google’ın Chrome‘dan Flash desteğini kaldırması sonrasında da HTML5‘in hayatımıza girmesiyle birlikte neredeyse Flash‘ın ölüm fermanı imzalandı.

Buna rağmen halen Flash güncellemesi isteyen web uygulamalarına rastlamak mümkün. İşte bir yazılımın da bu ihtiyacı kullanarak bilgisayarlara sızdığı ortaya çıktı.

Flash güncellemesi ile kripto madenciliği nasıl yapılıyor?

Siber Güvenlik Firması Palo Alto‘nun paylaştığı rapora göre XMRig adlı sahte Flash güncellemesi Ağustos ayından beri İnternette geziniyor.

XMRig uygulamasının en korkutucu yanı ise gerçekten de Flash güncellemesi yapıyor olması. Kullanıcılar bu yüzden inen dosyaların Flash için olduğunu düşünüyor. Oysa dosyalar arasında kripto madenciliği için kullanılan bağlantılar mevcut. Palo Alto uzmanları ise özellikle Flash güncellemesi gerekliyse bunun Adobe sitesinden  yapılmasını tavsiye ediyor.

Tabii ki bunun dışında da güvenmediğiniz kaynaklardan bilgisayarınıza dosya indirmemenizi de tavsiye ediyorlar. Virüs programları çoğunlukla bu tür kötü niyetli yazılımları fark edemeyebiliyor.

Kripto  madenciliği bildiğiniz gibi çok güçlü bir bilgisayar donanımı ve üst seviye GPU‘lar üzerinden gerçekleşiyor.
Ancak bunun yanında birden çok kullanıcının donanımlarını kullanarak da madencilik yapmak mümkün.

Tabii ki kripto para üretenler pek de insanlardan tek tek izin alarak bu işlemi yapmayı tercih etmiyor. Burada da virüsler yoluyla, sahte programlar yoluyla bilgisayarınıza sızmayı tercih ediyorlar. Peki ama kripto madenciliği bilgisayarınıza nasıl bir zarar verir. Özellikle GPU‘nuzu aşırı derecede yorar ve ömrünü kısaltır. Bilgisayarınızın işlem gücünü de aşırı zorladığı için ciddi anlamda bir elektrik faturasıyla karşılaşmanız da olası.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.