FOÇA FOKLARI GÖZLEM ALTINA ALINDI

FOÇA FOKLARI GÖZLEM ALTINA ALINDI

9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Foça Belediyesi işbirliği ile Foça’da yaşamlarını sürdüren Akdeniz Fokları, ‘Foto-Kapan’ ile gözlem altına alındı.

9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Foça Belediyesi işbirliği ile Foça’da yaşamlarını sürdüren Akdeniz Fokları, ‘Foto-Kapan’ ile gözlem altına alındı.

Yapılacak gözlem ile Akdeniz fokunun popülasyonu, yaşam alanları ve ne sıklıkla Foça’daki mağaraları kullandıkları belirlenecek.

1993 yılından bu yana izlenen Akdeniz Fokları, gelişen teknoloji ile birlikte artık 24 saat gözlem altına alındı.

9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Foça Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında Foça’da bulunan 11 mağaranın 5’ine Foto-Kapan kuruldu.

Projenin başında yer alarak kameraları mağaralara yerleştiren 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Akademik Personellerinden Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, “1994 yılından bu yana Akdeniz Foklarının kullandığı mağaraları ve Akdeniz foklarını izliyoruz. Artık bu çalışmaları haftada iki kez yapmak yerine her gün 24 saat izleyecek sistemleri mağaralara kurduk. Bundan sonra buraların devamlı olarak izlemesini yapacağız” dedi. Doç. Dr. Güçlüsoy, “Proje kapsamında hedefimiz buradaki mağaraları kaç fok balığı kullanıyor, hangi aralıklarla geliyorlar, hangi dönemlerde daha sık geliyorlar tespiti yapılacak. Foça, Akdeniz Fokları açısından çok önemli bir bölge. Fokların yaşam alanlarında ki deniz trafiği yoğunluğu, yasa dışı avcılık gibi durumlar varsa bu durumdan Akdeniz fokları etkileneceği için bunların önüne geçecek çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise yaptığı açıklamada, “Üniversitemizle birlikte Akdeniz Fokları için uzun süredir ortak çalışmalar yürütüyoruz. Foça’mızda Akdeniz Foklarının kullandığı 11 mağaranın 5 tanesine Foto-kapan kurduk. Bu proje ile Akdeniz fokunun popülasyon dinamikleri, dağılımları ve yaşam alanları üzerine çalışmalar yapılacak” dedi.

Başkan Demirağ, mağaralara kurulan kameralar sayesinde Foklar hakkında birçok bilgiye ulaşacaklarını belirterek, “Zaman içinde Akdeniz Foklarının mağaralara giriş ve çıkışlarını, hangi aralıklarda buralarını kullandıklarını ve kaç Akdeniz Foku olduğunu belirleyeceğiz. Tüm dünyada çok az Akdeniz Foku kaldığını dikkate alırsak bu proje ile elde edilecek veriler, Foça’mızda yaşayan Akdeniz Foku neslinin sürdürülebilmesi için son derece önemlidir” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.