Foça Sahip Çıkıyoruz Platformu Basın açıklaması yaptı

Foça Sahip Çıkıyoruz Platformu Basın açıklaması yaptı

Foça Sahip Çıkıyoruz Platformu üyesi Doktor Gökalp Müstecaplıoğlu platform adına basın açıklaması yaptı.

Foça Sahip Çıkıyoruz Platformu üyesi Doktor Gökalp Müstecaplıoğlu platform adına basın açıklaması yaptı .Özetle tatil köyünün kuruluşu ve Foça'ya katkılarının vurgulandığı basın açıklamasında “ Hükümetin Foça Tatilköyünün yeniden açılması konusunda girişimini çok doğru buluyoruz..Bu sebeple herhangi bir dernek, vakıf veya hayır kurumuna değil, önceden olduğu gibi ve ilk işletenleri gibi Turizm kökenli sermaye grupları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Foça Belediyesi işbirliği ile birlikte, yeniden hak ettiği düzeye ulaşmasını istiyoruz..” dendi

Basın açıklaması şöyle

“Bilindiği gibi, Foça Tatil köyü 49 yıllığına ihale ile kiralanacak..

Foça Tatil köyü, Foça ve Foçalılar için büyük anlamlar içeren bir olgudur.Foça tatil köyü sıradan bir turistik tesisi değildir..Foça tatil köyü, Türkiye de turizm denince akla gelecek ilklerin adıdır..

Tatil köyü, o zamanki adıyla Clup Med, Türkiye turizminin dışa açılan uluslararası ve en önemli kapısıdır..

Clup Med olmadan önce Türkiye de Tatil köyü anlayışı yoktu…Tüm dünya Türkiyeyi turizm konusunda Clup Med Foça ile tanıdı..Sevdi..Ülkemizin ilk Tatil köyü Clup Med tir…

Tatil denince sadece yatak ve yemek değil, sade deniz güneş değil, aynı zamanda sosyal ve sanatsal aktiviteler yaparak, başka bir kültür yaşamını turizm şemsiyesi altında Türkiye ye ilk getiren Foça Tatil köyüdür...

1967 yılında kurulduğundan, 2005 yılında kapatılana kadar, binlerce turist ağırlamıştır ama aynı zamanda yüzlerde nitelikli turizm elemanı yaratmış bir kuruluştur… Yüzlerce insanı istihdam etmekle kalmamış, yörenin gelişmesi, zenginleşmesine katkıda bulunmuştur..

Foça Fransız Tatil Köyü, turizmde yerli yatırımcı ile yabancı işletmeciliğin ülkemizde ilk örneğini oluşturur.

Tarihçesine kısaca değinirsek ; Zengin Avrupalı turistlerin Türkiye’ye çekilmesi hedeflenir. Bu kapsamda, bir Fransız şirketi olan Club Med, Foça, Kemer ve Kuşadası gibi önemli turizm yörelerinde tatil köyü açma kararı alır.

1964 yılında Club Med, Ege Bölgesi’nde bir tatil köyü projesi için arazi incelemesi yapar. Önce Muğla-Dalyan İztuzu sahili için teklif gelir. O dönemde şirkete ortak olan Mösyö Trigano, bu işler için Ankara’ya gelir.

Haberi alan dönemin Belediye Başkanı Selçuk Dirim, İzmir Valisi ile görüşmeler yaparak Fransız heyetini Foça’ya davet eder. Maliye Bakanlığı’nda görevli Foça hemşehrisi Akif Kinşan, ekibe Foça’yı da görmelerini tavsiye eder. Club Med’in kurucusu Mösyö Trigona, Selçuk Dirim ile birlikte Foça’da tatil köyünün yerini belirlemek için helikopter ile keşif uçuşu yaparken şu anda kurulu olan alanı beğenir. Selçuk Dirim, tesisin bu arazi üzerinde kurulması durumunda yerel yönetim ve halk olarak gerekli desteği vereceklerini ifade eder. Trigano, Kuşadası yerine Foça’yı tercih ettiklerini söyler. Gerekçe olarak Marsilya’nın Foça ile bağını gösterir (Marsilya, Antik çağda Pers hâkimiyeti altında kalmak yerine ülkelerini terk eden Foçalılar tarafından kurulduğu için ); bu nedenle, Fransızlar için daha çekici olacağını söyler

Hazineye ait arazinin kamulaştırılması görevini T.C. Emekli Sandığı üstlenir. Foça Belediyesi kendine ait araziyi bağışlar. Hazine, kendine ait kısımları bedelsiz devreder. Orman İdaresi’ne ait arazi kiralanır. Şahıs arazisi, bedelinin altında satın alınır. Bir bakıma Devleti ve halkıyla özverili bir işbirliği projesinin örneği sergilenir. Tesisin mülkiyeti T.C. Emekli Sandığı’na, işletme hakkı da Club Med firmasına ait olacak şekilde, Mösyö Trigano 10 yıl süreyle kiralama yapar

1964 yılının sonunda T.C. Emekli Sandığı inşaata başlar. Alınan izinle inşaatın son aşamalarında Foça Açık Tarım Cezaevi tutukluları çalışır . Yol, su ve elektrik gibi altyapı yatırımlarının tamamlanması konusunda Foça Belediyesi girişimde bulunur. Yolun geçeceği güzergâhtaki birçok arazinin sahibi bedel almaksızın arazilerinin devrini sağlar. İl İmar Müdürlüğü altyapı çalışmalarını, karayolları da yolun asfaltını tamamlar. Elektrik bağlantısı konusunda İzmir milletvekillerinden destek istenir. Halktan birinin arazisinde kendi onayıyla iki içme suyu kuyusu açılır. Bağarası Köyü’nde sondaj kuyuları açılır. Club Med sayesinde 1967 yılı başlarında Foça şehir merkezine elektrik ve su hizmeti de verilmiş olur.

Yöresel kalkınma açısından elde edilen böylesine olumlu bir gelişme sonucunda yurdumuzun bu tatil köyü, 1967 yılında Foça Fransız Tatil Köyü “Club Med” adıyla hizmete girdi.

Kısaca Foça tatil köyü devletin girişimi kadar, Foçalıların da elbirliği ile, destekleri ile, sahip çıkması ile oluşmuş bir değerdir..

Club Med, sahip olduğu 800 odası ve yaklaşık 140 dönümlük arazisinde sahip olduğu plajı, spor tesisler, yüzme havuzu, Türk hamamı, tiyatrosu, ağaçları ile Türkiye’nin ilk ve en önemli tatil köyü özelliğine sahiptir .

Tatil köyü, doğaya uyumlu, tabiata sığacak ve sığınacak bir mimari anlayışla inşa edildi.. 50 yıl önce kurulan Foça Club Med, Foça’nın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişiminde büyük rol oynadı. Foçalı çalışanlar, bu sayedeçeşitli meslekler öğrendi ve dünyayı gördü. Açık kaldığı süre boyunca, Foça’ya 3 milyon turist getiren ve 3 bine yakın kişiye istihdam sağlayan Foça Club Med, bütün Clup Med tatilköyleri arasında herzaman en güzel seçilmiştir.Ülkemiz turizmi açısından bulunmaz değerdeki Clup Med Foçalılar da iyi hatıralar bırakmış bir tesistir. Bugün Foçalı olup, Clup Med ile bir anısı olmayan hiç kimse yoktur.Tatilköyü, Foça halkının bir parçası haline gelmiş, Avrupa kültürleri ile ortak bir kültür oluşmasına katkıda bulunmuştur.Bu gün için bütün binaları ve ağaçları tescillidir, 13 yıllık karanlıktan sonra amacına uygun işletilmeye, doğaya ve çevre dokuya duyarlı bir turizm için çalıştırılmaya hazır bir alt yapıyı korumaktadır…

Foça tatil köyü Türkiye’nin bir incisi idi..Foça tatil köyü dönemlerinde Ülkemizde turizm henüz gelişmemişti..Ama dünya Foça yı Clup Med sayesinde tanıyordu..Bu yıllarda günümüzün seçkin tatil yöresi Antalya’ya ulaşmak bile zordu.

Foça Tatil köyü ve Foça turizmi Türkiye’nin diğer bazı turizm merkezlerine de örnek oldu. Örneğin; 1974 yılı yerel seçimlerinin kampanya çalışmaları sırasında Alanya Belediye Başkan Adayı “seçilirsem amacım, Alanya’yı Foça seviyesine çıkarmak olacaktır” sözünü verir.


 


 

Club Med aktif olarak çalıştığı yaz dönemlerinde Foça, yılda yaklaşık 10,000 misafiri ağırlardı ve yöre esnafı da bu hareketlilikten kendilerine düşen payı rahatlıkla alırdı.

Hizmetine son verilmesinin gerekçesi, Club Med firması tesisin yıprandığını ve bakıma alınmasını ister. Ancak T.C. Emekli Sandığı yönetimi, ortaya çıkacak maliyeti göz önünde bulundurarak teklife sıcak bakmaz. Firma yönetimi de, işletmeyi bırakır.

Bugün 13 yıllık bir kapanma talihsizliği ile sadece Foça turizmi değil Türkiye turizmi de büyük bir darbe yemiştir..

Şimdi bizler, Foça halkı ve Foça’ya sahip çıkıyoruz platformu, Foça Tatil köyünün eski ihtişamına ve hak ettiği çalışma ve hizmet anlayışına kavuşmasını diliyoruz..

Bu yüzden Turizm de ilklerin merkezi, değerli Foça tatil köyünün yeniden ülkemiz turizmine öncülük edeceği yenilikler ile, işletmeye açılmasını diliyoruz..

Hükümetin Foça Tatilköyünün yeniden açılması konusunda girişimini çok doğru buluyoruz..Bu sebeple herhangi bir dernek, vakıf veya hayır kurumuna değil, önceden olduğu gibi ve ilk işletenleri gibi Turizm kökenli sermaye grupları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Foça Belediyesi işbirliği ile birlikte, yeniden hak ettiği düzeye ulaşmasını istiyoruz..

İzmirlilere, Turizm ile ilgili işverenlere, İzmir Büyük Şehir Belediyesine ve Foça belediyesine sesleniyoruz ; Foça Tatil Köyüne sahip çıkınız..

Yüzünü zengin ve yabancı turist kazanmaya dönmüş, yüksek kalitede hizmet üreten ve bunları yaparken donanımlı ve nitelikli Foçalı Turizm personelinin destekleri ile, bu medeni yaşamı kucaklamış Foça lı gençlerin ve insanların çalıştırıldığı, Foça halkına katma değer sunacak bir tesis haline getirilmesi diliyoruz..

Foça nın 20-30 yıl içinde, eğer sahip çıkabilirsek, Türkiye nin değil dünyanın gözünde adeta bir San Remo veya Portofino gibi ünlü ve değerli bir turizm cenneti noktasına geleceğini biliyoruz..Yanlış bir uygulama ile bu geleceğinin karartılmasını istemiyoruz..

Foçanın kazanması tüm Türkiye nin kazanması olacaktır..Turizmle ilişkisi olmayan, Foça ya ve Foçalılara bir katkısı olamayacak kurumlara, vakıflara, derneklere veya hayır kurumlarına kiralanması Foça ya karşı işlenmiş en büyük günahlardan biri olacaktır..

Yeni Turizm Bakanımızın sağ duyusuna sesleniyoruz..Sektörden geliyor olması bizim için bir fırsattır ve Bakanımızın bu tür yüksek kaliteli tesislerin önemini bilen bir kişi olarak, sesimizi duymasını ve olası bir yanlıştan dönülerek, Foça tatil köyünün 50 yıldan beri süregelen aslına uygun biçim ve değerlerde turizme kazandırılmasına öncülük yapmasını istiyoruz..

Foça halkı olarak böylesi bir girişimde, üstümüze düşen sorumlulukları alacağımızı, katkıda bulunmamız gereken her noktada arzu ettiğimiz Foça Tatil köyünün yeniden yaşatılması konusunda çalışacağımızı da buradan ilan ederiz..”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.