Foça'da 'Antik Çağda Bağ ve Şarap' söyleşisi

Foça'da 'Antik Çağda Bağ ve Şarap' söyleşisi

Foça Kitap Günleri'nde sevenleriyle buluşan Prof. Dr. Ersin Doğer, “Antik Çağda Bağ ve Şarap” kitabında yer verdiği konuları paylaştığı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Foça Kitap Günleri’nin 4 Temmuz tarihli söyleşi konuğu Arkeolog ve Akademisyen Prof. Dr. Ersin Doğer oldu. Doğer yazdığı “Antik Çağda Bağ ve Şarap” kitabında yer verdiği konuları bol kahkahalı, keyifli bir söyleşiyle, okur ve izleyicileriyle paylaştı.

img-20230704-210735.jpg

Tarih Beşkapılar Kalesi’ndeki etkinlik, Foça Kitap Kulübü Başkanı Alptekin Aydın’ın sunumuyla başladı. Alptekin Aydın 9 Temmuz’a kadar sürmesi planlanan imza ve söyleşi günlerinin yoğun ilgi ve talep nedeniyle uzatılacağını açıkladı.

“Antik Çağda Bağ ve Şarap” kitabını 20 yıl önce anforalar konusundaki araştırmaları sonrasında yazdığını belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ersin Doğer söyleşinin başında; “İki günden beri 'Yahu gideceksin oraya. Bir sürü şey soracaklar. Sen bunu 20 sene önce yazdın. İlginde kalmadı' dedim. Rezil olmamak için iki gündür 'Antik Çağda Bağ ve Şarap' okuyorum ve güzel kitapmış diye düşünüyorum” sözleriyle dinleyenleri güldürdü.

img-20230704-220447.jpg

Doğer; "Benim yedi göbek sülalem içkiden ölmüştür. Anne tarafım Menemen’de üzüm yapar, bağcılık yapar. Ağızlarına içki koymazlar. Baba tarafım hayatında bağa girmemiştir, ama içki içer. Bunlar Bektaşi Arnavutları, böyledir” diyerek katılımcılarla söyleşisini aynı neşeyle sürdürmeye devam etti.

Şarabın antik çağ ve sonrasında özellikle Hristiyanlarca kutsal içki olarak kabul edilmesinin nedenleri üzerinde de duran Ersin Doğer, bira ile birlikte şarabın besleyici, antiseptik ve atropik etkileri olduğuna dikkat çekti.

”Hiçbir içkiyi methedecek değilim. Şarap ve biranın bazı besleyici özellikleri vardır. Reçine’de bunların imal edilmesinde çok erken çağlarda işleme sokulmuş önemli bir doğal maddedir. Şarap ve biranın dışındaki içkilerin hepsi tercih edildiği ülkelerin fantezisidir” diyen Doğer, Fransız İhtilali’nin de şarap yüzünden çıktığına sohbetinde yer verdi.

Söyleşinin sonunda çiçek verilerek teşekkür edilen Prof. Dr. Ersin Doğer kurulan stantta kitaplarını imzaladı.

img-20230704-211716.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.