Foça'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı

Foça'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı coşkuyla kutlandı

Foça'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, tören ve etkinliklerle kutlandı.

Denizcilik ve Kabotaj Kanunu kabulünün 97.yıldönümü İzmir’in turistik ilçesi Foça’da tören ve etkinliklerle kutlandı.

Kurban Bayramı dolayısıyla 3 temmuz tarihine ertelenen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Foça Liman Başkanlığı çelenginin sunumuyla başladı.

Törene; Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Jandarma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Halil Şen, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, siyasi parti ve STK‘ların ilçe ve şube başkanları, garnizonda görevli denizci askerler ile vatandaşlar katıldı.

denizciler.jpg

"DEPREM DENİZ ULAŞIMININ ÖNEMİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ"

Törende konuşma yapan Foça Liman Başkanı Levent Karalom; 6 Şubat depreminin, lojistikte denizyollarını kulllanmanın önemini gözler önüne serdiğini vurguladı.

Karalom; “Kabotaj bir devletin, kendi limanlarında, karasularında halkına tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıkla Türkiye Cumhuriyeti karasularında, göllerinde, limanlarında, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarında, körfez, liman, tersane, kılavuzluk ve palamarcılık hizmetlerinde bundan böyle Türk vatandaşları çalışacak ve yük, yolcu taşımacılığı ile balıkçılık faaliyetleri yalnız Türk Bayraklı gemilerce yapılacaktır. Ulusça yasa boğulduğumuz Kahramanmaraş depremi bir kez daha deniz ulaşımının önemini göstermiştir. Zira yollar kapanmış, demir yolları zarar görmüş, kara ulaşımı sekteye uğramıştır. Ancak bölgeye, en hızlı, en kapsamlı, yardım ve yardım malzemesi deniz yoluyla götürülmüştür. Artık anlaşılmıştır ki, 8 bin 5 yüz kilometre uzunluğunda kıyı şeridine sahip ülkemizin, lojistik faaliyetlerinde deniz yollarının kullanımını arttırmak vazgeçilmez bir unsurdur. Mavi Vatan’daki bağımsızlığımızın tescili olan bu müstesna günde bize bu günleri kazandıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum” dedi.

Konuşmanın ardından Bağarası Cemil Midilli İlkokulundan minik öğrenciler 'Denizaltı Filosu Marşı'nı şiir şeklinde okudular, 'Biz Şen Denizcileriz' adlı müzikli oyunlarını sundular.

EGENİN MAVİ SULARINA RENGARENK ÇİÇEKLERLE BEZELİ ÇELENK

Meydandaki tören sonrasında protokol üyeleri İZDENİZ’e ait Foça adlı yolcu gemisine binerek denize açıldılar. Deniz Şehitleri için Egenin mavi sularına rengarenk çiçeklerle bezeli bir çelenk bıraktılar.

denize-celenk-birakma.jpg

BİN BEŞ YÜZ KİŞİYE BALIK EKMEK

Kabotaj bayramı kapsamında Foçalı balıkçılar, Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda uzun mangallar kurdular. Elleriyle pişirdikleri balıkları ekmek arası yaparak vatandaşlara ikram ettiler. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin Kabotaj Bayramı’na bin beş yüz kişiye balık ekmek dağıtarak katıldıklarını söyledi. Ceyhan Çetin; “Her sene geleneksel hale getirdiğimiz, Foça Su ürünleri Kooperatifi ve balıkçılarımızla birlikte halkımıza yine bin beş yüz kişilik balık ekmek dağıttık. Geleneksel olduğu için halkımız buna çok duyarlı. Geliyorlar. Onlarla birlikte halkla iç içe, coşkulu bir şekilde bayramımızı kutluyoruz“ dedi.

DENİZDEN ÇIKANLAR ÜZDÜ

Balık Ekmek’ten sonra deniz şehitleri ve ölen balıkçılar hayrına lokma dağıtımı da yapılan meydan çevresinde dalgıçlar sualtı temizliğine giriştiler. Jandarma Komando Okulu, Ege Üniversitesi Dalgıç Kulübü, Foça Dalış Merkezi, Adamarin ve Atılay Denizcilik ve Dalgıçlık Hizmetleri şirketleri mensubu 30 dan fazla dalgıç Küçükdeniz Limanı içinde bir buçuk saatlik bir çalışmayla tonlarca atık çıkardılar. Araba lastikleri, sandalye, masalar, halılar, metal ve cam şişeler, torba içinde giysiler, plastik atıklar gibi çok ve çeşitli olan ve kısa süre meydanda sergilenen atıklar deniz içinin kirliliğini gözler önüne sererken vatandaşları üzdü.

"DENİZLERİMİZ ÇÖPLÜK GİBİ"

Dalgıç ekibiyle sualtı temizliğine katılan Adamarin yetkilisi Mert Fırat, kirlilik konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı. Mert Fırat; "Foçalıyım. Denizci bir ailenin çocuğuyum. Bu sene de geçen senelerde olduğu gibi 1 Temmuz Kabotaj Bayramı etkinliklerinde bize düşen görevle, dalgıç arkadaşlarla birlikte deniz temizliği etkinliğinde bulunduk. Yaklaşık bir buçuk saatte çuvallar dolusu çöp çıkardık. Bunların içinde araba lastikleri, bira şişeleri, tenekeleri, çok farklı materyaller, mutfak gereçleri vesaire envai çeşit çöp çıktı. Denizlerimiz maalesef çöplük gibi kullanılıyor. Bu konuda lütfen halkımız duyarlı olsun. İnsanlarımız denize çöp atmasın. Sonuçta bu deniz hepimize lazım “dedi.

Foça’daki etkinlikler akşam saatlerinde yapılan geleneksel denizcilik yarışmaları ile tamamlandı.

denizden-cikanlar.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.