Foça'da gaz salınımı korkuttu: Çevreciler sokağa çıktı!

Foça'da gaz salınımı korkuttu: Çevreciler sokağa çıktı!

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu tarafından, ENKA LNG Terminali’ndeki gaz salınımı bir eylem düzenlenerek protesto edildi.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Yüzer Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama ve Yeniden Gazlaştırma ENKA LNG Terminali’nde 11 Haziran tahinde gaz salınımı yapıldı. Halkta tedirginliğe neden olan olaydan sonra Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu bir eylem düzenleyerek şirketi protesto etti.

Çevreciler yaptıkları açıklamada, İzmir'in kömürlü termik santralları ile en kirli ilçelerinden olan Aliağa'ya çok yakın olduklarına dikkat çekerek "Aliağa’daki zehirli hava, özellikle kuzey rüzgarlarının etkisiyle ilçemize taşınmaya devam ediyor. Geçtiğimiz 11 Haziran Pazar günü akşam saatlerinde Etki Liman'ın LNG tesisinden gelen iletim hattından on metrelerce yukarıya çıkan doğalgazın gürültüsü yüzünden Gencelli, Çakmaklı, Kozbeyli, Yeniköy ve Yeni Foça’da yaşayanlar panik halinde sokağa çıkıp sesin nereden geldiğini anlamak için ilk olarak Aliağa yönüne baktılar. Aliağa'daki yüzlerce büyük endüstri kuruluşundan bir tanesinin bu işin faili olması burada yaşayan halk açısından hiç de sürpriz değildi. Yıllardır saldıkları zararlı gazlar, yaktıkları kimyasallar, onlardan yayılan pis kokular yetmezmiş gibi gürültü kirliliğine de neden oldular. En ufak bir uyarı yapma ihtiyacı bile duymadan, BOTAŞ ve Etki Liman' A.Ş. ortaklığında tonlarca gazı büyük bir gürültüyle gökyüzüne saldılar" denildi.

1-001.jpg

Açıklamanın devamında "Burada yaşayanlar olarak devasa gemilerle gelen sıvılaştırılmış doğalgazın ne zaman patlayacağı ne zaman bir arıza yaşanacağı ve zehirleneceğimiz konusunda zaten endişeliyken, pazar günkü gürültü ve gaz boşaltımıyla birlikte bunun ne kadar olası olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Aynı zamanda anlamış olduk ki burada yaşayan insanlar dahil hiçbir canlının onların gözünde en ufak bir değeri yok. Tesis yöneticileri, burada yaşayan halkı bilgilendirme, uyarma zahmetine bile gerek duymadan, pervasızca yaşanan bu durumun “normal” ve arada bir yaşanabileceğini söylüyor" ifadeleri ile şirkete tepki gösterildi.

2-001.jpg

Öte yandan; Enka, Kolin, BOTAŞ, Etki liman ve diğer şirketlere seslenen vatandaşlar, sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.

Açıklama "Bu işten kim sorumluysa bizi can kulağıyla dinleyin; Bölge halkı olarak uygulamalarınıza sessiz kalmayacağız! Burada sizin tesisiniz yokken de biz vardık. Buranın gerçek sahibi burayı kirleten siz değil burada yaşayan bizleriz. Yaşanan bu olayın bir daha tekrar yaşanmaması için yargı yoluna gideceğimizi ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz" cümleleri ile sona erdi.

whatsapp-image-2023-06-14-at-11-54-04.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.