Foça'da Meddah Festivali başladı

Foça'da Meddah Festivali başladı

2.Uluslararası Meddah ve Masal Festivali, Foça’da başladı.

Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’ndeki açılış sonrası festivalin ilk konuğu turizmci yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca oldu. Sebahattin Karaca seçtiği birkaç yaşanmış ve güldürü öznesi yüksek hikayeyi izleyicilerle paylaşırken katılımcıları hem eski günlere götürdü hemde bolca güldürdü. Bankamatik hikayesi ile ilçenin saf ve temiz insanlarını örneklerken Kurtuluş Savaşı’na katılanların zorlu mücadele günleriyle duygulandırdı. Anlatıları sonunda Karaca’ya festival komitesince teşekkür sertifikası ve çiçek takdim edildi.

6-1.jpg

Festivalin birinci gün etkinlikleri arasında Reha Midilli Kültür Merkezi’nde Mehmet Tahir İkiler Karagöz Yapım ve Oynatma Uygulamalı Atölyesi, Necla Ana Huzurevinde İsmail Dümbüllü Anısına Meddah, Beşkapılar Kalesi’nde Adile Naşit anısına Masalcı Teyze, Sema Lermi anısına Kadın Hakilkat Meddahları gösterileri ile Foça sokaklarında kortejde yer aldı.

umit-gorgulu.jpg

Yarın Derneği ve Festival Düzenleme Komitesi Başkanı Meddah M. Ümit Görgülü Foça ve köylerinde ikincisini düzenledikleri festivalin geçen yıla göre daha coşkulu geçtiğini söyledi. M. Ümit Görgülü, "2. Uluslararası Meddah ve Masal Festivali’ne 10-14 Ağustos tarihlerinde meddahlarla, masalcılarla devam ediyoruz. Foça’da ve köylerde okuya çıkarak, çocuklara hediyeler kitaplar dağıtarak, meddahlık geleneğini yaymaya çalışıyoruz. Çünkü meddahlık 2013 yılında UNESCO tarafından kültürel mirasımız olarak kabul edilmesine rağmen şu an Kültür Bakanlığı’na kayıtlı sadce 11 tane meddah var. Meddahlığın bu gün bu kadar azalmasının nedeni bilinmiyor. Ama meddahla seyirci ilişkisi çok değerli bir ilişki. Festivalin bu sene daha heyecanlı olduğunu görüyoruz. Festivalde Sebahattin Karaca gibi gerçek yaşam hikayeleri anlatıcılarımız var, meddahlarımız var, 20 tane masalcı teyzemiz var, hakikat meddahları grubumuz var. Onun dışında öğretim üyesi Rasim Aşın Var, Samet Canbahsıyev, Mehmet Yetere, Mehmet Tahir İkiler, Veysel Bozdağ, Duygu ve Ümit Görgülü, Cenk Şen var. Dört gün boyunca Foçanın sokaklarında meddahlar ve masalcılar gezmeye devam edeck. Aynı zamanda bu yaptığımız bir tür tiyatro turizmidir. Turizmin içine tiyatroyu ve sanatı da koyarak bir hareketlilik yaratıyoruz" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.