Foçalı kadın sanatçılardan takı sergisi
Foça El Emeği Takı Grubu, Reha Midilli Kültür Merkezinde bir sergi düzenledi.
Sergide Foça El Emeği Takı Grubu’nun üyelerinden Yasemin Uzunöner, Dilek Demir, Zehra Özdirim, Asiye Civanlar, Gülşen Pasin, Ülker Bayır ve Serap Oral’ın ürettiği eserler yer aldı. Foça’nın deniz taşlarından yapılmış takılar dikkat çekerken değişik tekniklerle üretilmiş özel tasarım takılar sergi holünü gezenlerin gözlerine de bayram ettirdi. İlçede takıyı sanata dönüştürenler olarak tanınan grubun lideri Yasemin Uzunöner 12 yıl önce, Foça’yı, yerel malzemelerle ürettikleri takılarla tanıtmak için yola çıktıklarını, araya giren çeşitli zor dönemlere ve bazı arkadaşlarının zorunlu ara vermelerine rağmen bu çabalarını başarıyla sürdürdüklerini söyledi.
Sergiyle ilgili açıklama yapan Yasemin Uzunöner; "Foça’ya 1997 yılında emekli olduktan sonra yerleştim. Foça El Emeği Takı Grubu diye bir grup oluşturduk. Onlarla birlikte yaşadığımız yeri gündeme getirip, el emeği takılarla tek renk tek model çalışmalar yapalım, sergiler açalım diye başladık. O grubumuzla 12.yılımız bu sene. Sergimizi açtık. Özel tasarım sergisi. Foçanın sahil taşlarını kullanıyoruz. Takının bütün tekniklerini kullanıyoruz. Kilim dokuma, makrame, miyoke, peyote, tığ işleri, su taşı tekniği gibi birçok tekniği bazen karma yaparak herkes kendi zevki ve rengine göre özel tasarlıyor. Hızla ilerliyoruz. Sergilerimizi çok takip eden, hatta Foça’ya gelişlerini sergi tarihlerine ayarlayanlar var. Kuruluşumuzu 10 kişi ile yapmıştık. Yıllar içinde sayı 15’lere çıktı. Ancak pandemide bu sayı azaldı. Bu yıl mesela 7 kişiyle sergi açtık. Ama gönülleri bizlerle. Sorunlarını çözdükleri zaman yine aramıza katılacaklar. Çok keyifli bir dayanışmamız var. Sergide 320 eser var. 280 tanesini sırf kolye olarak hazırladık. Yanında bilekliği, halhalı var. Hepsi özel tasarım. Foça bilekliği, kolyesi, incesi, kalını, halhalı onların renkleri var. Foça takıları diye geçiyor. Kilim dokuma tekniği, peyote, miyoke, makrame, tığ işi, boncuk hapishane işi tekniği var, boncuk dokuma tezgahında yapılan teknik var. Onunla Ata’mızın güzel bir Kocatepe tablosu oluşturduk. 70 bin boncukla. Kemerler var. Bunun yanında çeşitli bileklilkler de var. Boncuk ve kristallerle, japon ithal boncuklarla çalışılanlar var. Takıseverleri sergimizi görmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Foça Ele Emeği takı Grubu’nun 12.yıl sergisi 28 Ağustos 2022 Pazar akşamına kadar devam edecek. Sergi her gün 10.00 – 24.00 saatleri arasında gezilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.