Foçalı Kadınlar Kadın Dayanışma Günü İçin Alana Çıktılar

Foçalı Kadınlar Kadın Dayanışma Günü İçin Alana Çıktılar

25 Kasım Kadına Yönelik  Şiddete karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla İzmir’in Foça İlçesi’nde iki ayrı basın açıklaması yapıldı.

Foça Barış Kadınları Platformu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Foça İlçe Kadın Kolları’nca yapılan açıklamalarda 60 yıl önce Dominikli Mirabel (soyadlı üç kız) kardeşlerin  öldürüldüğü,  “Kelebekler” adıyla efsaneleştiği ve 1999 yılında Birleşmiş Milletler kararıyla 25 Kasım’ın “Kadına Yönelik  Şiddete karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan edildiği hatırlatıldı.

suna-saracoglu.jpg

EŞİT VE ÖZGÜR BİR YAŞAM İSTİYORUZ

Demokrasi Meydanı’nda Foça Barış Kadınları Platformu üyelerince yapılan ilk etkinlikte, yerlere Türkiye’de erkek şiddeti nedeniyle son iki ay içinde ölen kadınların isimleri yazılı kağıtlar yapıştırıldı. Katılımcılar ellerinde “Tecavüzcüleri Aklamanıza Korumanıza İzin vermeyeceğiz”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Haklarımızdan Da Hayatlarımızdan Da Vazgeçmeyiz”, “ Güvende Değiliz”, “Erkekler Ekim Ayında 36 Kadın Öldürdü”, “Kadın Dayanışması Yaşatır”, “6284’ü Uygula” ve öldüren erkek ve ölen kadınların isimlerinin yazılşı olduğu dövizler açtılar. Sosyal mesafeye dikkat ederek bu isimlerin etrafında halka şeklinde toplanan üyeler adına açıklamayı Nergiz Ovacık okudu. Foça Barış Kadınları olarak 8 haftadır her Salı günü farkındalık eylemi yaptıklarını, o hafta içinde öldürülmüş kadınların adlarını açıkladıklarını ve adalet istediklerini belirten Ovacık  istatistiklerin Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün fiziksel şiddete maruz kaldığını gösterdiğini söyledi. Nergiz Ovacık;” Türkiye’de 2020 yılında bugüne kadar tam 353 kadın öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 10 kadarı koruma altında oldukları koşullarda gerçekleşti. Kadın düşmanı söylemler iktidar tarafından meşrulaştırılarak erkeklerin kadınlara saldırılarını cesaretlendirdi. Başta İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa olmak üzere uluslararası sözleşmeler ve mevcut yasalar gereği gibi uygulanmamaktadır. Mahkemelerde kadınların yaşam tarzları yargılanırken, şiddet uygulayan erkeklerin aklanması için yollar aranmakta, failler cezasız kalmakta yada tahrik indirimlerinden yararlanmaktadır. Kadınlar ve erkekler arasındaki yasal ve fiil eşitliğinin sağlanması gerekir. Kadın olmaktan ötürü ayrımcılığa ve şiddete uğramadığımız, eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz. “dedi.

Basın açıklamasının son bölümünde katılımcılar öldürülen kadınları, her birinin adı okunduğunda önce “Aramızda”  daha sonra “Öldürüldü” diye bağırarak hatırlattılar.    

foca-baris-kadinlari.jpg

ÖNCE ERİL ZİHNİYETİ SONRA DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ

Küçükdeniz Limanı Sahili’ndeki İlçe binası önünde CHP Foça Kadın Kolları Başkanı Suna Saraçoğlu tarafından yapılan diğer basın açıklamasına; Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Temizel, Belediye Meclis Üyesi Mukaddes Yarba ve partililer katıldı. Kadına Şiddetin Politik olduğuna vurgu yapan Suna Saraçoğlu Mirabel Kardeşlerin insan hakları ve demokrasi mücadelesinin sembolü olduğunu söyledi. Suna Saraçoğlu;”25 Kasım’ı pandemi koşullarının gölgesinde karşılıyoruz. Kadınlar şiddete, istismara, yoksulluğa, güvencesizliğe sıkıştırılmış hayatlar yaşıyor. Kadınları “fıtrat ve kader” arasına sıkıştıran bir iktidarla mücadele ediyoruz. Kadınların kıyafetinden, kaç çocuk doğuracağına, nafaka hakkından İstanbul Sözleşmesi’ne kadar uzanan ellere, gereken cevabı her gün büyüttüğümüz örgütlü mücadelemizle veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Kadına Şiddet Politiktir diye haykırmayı sürdüreceğiz. Kadınların demokrasi, eşitlik ve insan hakkı mücadelesini uluslararası dayanışma içinde sürdüreceğiz. Elele verip önce eril zihniyeti, sonra dünyayı değiştireceğiz. Cesaret biziz. Emek biziz. Biz kadınlarız. Biz her iki kişiden biriyiz. “dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.