Foçalılar, eski devlet hastanesi için eylem düzenledi

Foçalılar, eski devlet hastanesi için eylem düzenledi

Foça Eski Devlet Hastanesi binasının yeniden sağlık hizmetinde kullanılması için eylem yapıldı.

Foça Eski Devlet Hastanesi binası yaklaşık 87 yıl hastane olarak hizmet verdikten sonra 8 Mart 2019 tarihinde yeni hastane binasının hizmete girmesiyle boşaltıldı. Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı evi Vakfı’nın tadilat için gerekli tüm masrafları üstlenmesi, halkın ve bazı STK’ların, binanın yine sağlık hizmetlerinde kullanılması, Aile ve Toplum Sağlığı ile 112 Acil Ambulans Merkezi yapılması yönündeki talep ve çağrıları sonuçsuz kaldı. Binanın “Sağlık Bakanlığı’na tahsisinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın E-33685449-400(3121.140163)-3631190 sayılı yazısıyla 24 Haziran 2022 tarihinde kaldırıldığı, aynı bakanlığın 11.01.2023 tarih ve 5507687 sayılı yazısı ile de, “Millet Bahçelerinin Finansmanında” kullanılmak üzere bedelsiz olarak TOKİ’ye devredildiği ve işlemlerinin bu yönde devam ettiği öğrenildi. Gelişme üzerine toplanan Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı evi Vakfı Yönetim Kurulu yürütmenin durdurulması için dava açarken, kararın iptali içinde hukuki süreç başlattı.

Gelişmeler üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ Emlak Dairesi Başkanlığı yaptıkları değerlendirmeyi 25 Nisan 2023 tarihli yazısıyla açıkladı. İlgi yazıda; “Söz konusu taşınmaz ile ilgili olarak İzmir 3. İdare Mahkemesi 2023/633 E sayılı dosyası ile dava açıldığı, imar planında hastane alanı olarak ayrılmış olması ve taşınmaz üzerinde bina bulunması nedeniyle Millet Bahçeleri Finansmanı kapsamında bedelsiz olarak idaremiz tarafından devir alınmasından vazgeçilmiştir” denildi. TOKİ Hukuk Müşavirliği de mahkemeye ulaştırdığı 16 Mayıs 2023 yazılı yazısında mahkemenin ara kararına istinaden; “ilgili taşınmazın İdaremizce devir alınmasından Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile İzmir Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğü’ne dağıtımlı olarak gönderilen yazı ile vazgeçilmiş olduğu” bildirildi.

5-1.jpg

Bu gelişme üzerine vakıf her türlü tamirat ve tadilatın kendileri tarafından karşılanacağını taahhüt ederek binanın tekrar ilçe halkının sağlık hizmetlerinde kullanılması için ilgililer nezdinde girişimde bulundu. Ancak yine olumlu cevap alınamadı. Binanın başka amaçlarla kullanılmasına yönelik çabalar olduğu yönünde ki duyumlar üzerine Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı evi Vakfı öncülüğü, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu desteğiyle onlarca vatandaşın katıldığı eylem ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’ndan Reha Midilli Caddesi güzergahını izleyerek eski Devlet Hastanesi binasına kadar yürüyen katılımcılar yürüyüş boyunca taşıdıkları döviz ve attıkları sloganlarla binanın Sağlık Ocağı olarak kullanılması çağrısı yaptılar.

Reha Midilli Eğitim ve Yaşlı evi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Mert; okuduğu basın açıklamasında, 4 yıl önce kapatılan hastane binasının ilçe halkının sağlığı için büyük ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Osman Mert; “Foça'mız yaz ve kış olmak üzere resmi rakamlar dışında büyük bir nüfus yoğunluğuna sahiptir. İlçemizin Sağlık, eğitim, karayolu gibi bir çok ihtiyacı mevcuttur. Bundan tam 3 yıl evvel vakfımız ; Aralık 2022 yılında Kaymakamlık makamında Vali yardımcısı , İl Sağlık Md. , Foça Kaymakamımız, İlçe sağlık Müdürümüz ile bir araya gelmiştir. Sağlık bakanlığının ihtiyaçları ve planlamaları doğrultusunda bir ön mutabakat sağlanmıştır. Mevcut mutabakatın resmiyete dönebilmesi amacıyla 2 aylık bir süre talep edilmiştir. Projenin; Aile Hekimliği, 112 Ambulans, Sağlık Ocağı ve Yaşlı Bakım Hizmetleri olan bir bina haline gelmesi kararı alınmıştır. Bu projeye Vakfımız maddi destek söz ve taahhüdünü vermiş ve ekstra 1 adet Ambulans alma sözünü de eklemiştir. Anlaşma durumunda projenin bitiş ve teslim tarihi olarak 1 Haziran 2023 günü hedef olarak dile getirilmiştir. Bizler sözleşme tarihini beklerken; ilk olarak Sağlık Bakanlığı bize projeye destek istemediklerini ve kendilerinin yapacağını söylemiştir. Daha sonrasında TOKİ ye devir ve Millet Bahçesi finansmanı ihtiyacıyla satış talebi gündeme gelmiştir. Vakfımız gerek hukuki mücadelesi gerekse Foça halkının imza kampanya desteği ile sürece müdahale etmiş ve engellemiştir. Buradan tüm Foça halkının desteği ve gücü ile düşüncemizi ve mücadelemizi yineliyoruz; Eski Hastane binası tüm desteği Vakfımız tarafından karşılanması taahhüdü ile , Aile Hekimliği ,112 Ambulans , Sağlık Ocağı ve Yaşlı Bakım Hiz.. olarak tekrar hizmete açılmalıdır. Dışında plan ve talep içerisinde bulunan tüm kurumlar bilmelidir ki Foça halkı binasına sahip çıkmaktadır ve çıkacaktır.” Dedi.

Alkışlı protesto ve çağrılarla sona eren basın açıklamasının ardından katılımcılar geldikleri güzergah boyunca slogan atarak eski hastane binasının sağlık hizmetinde kullanılması çağrılarını yinelediler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.