Fosil yakıt kullanımı en çok Afrika’yı vuracak

Fosil yakıt kullanımı en çok Afrika’yı vuracak

Fosil yakıtların kullanımına devam edilmesi durumunda, fosil yakıt tüketiminin Afrika ülkelerinin ekonomisi üzerinde yüzde 64'e varan bir etkisi olacağı açıklandı.

Dünya liderleri Mısır‘daki BM zirvesinde iklim eylemi üzerine konuşmalarını sürdürürken Christian Aid tarafından gerçekleştirilen araştırma, fosil yakıtların mevcut oranda kullanımına devam edilmesi durumunda, fosil yakıt tüketiminin Afrika ülkelerinin ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi olacağını açıkladı.

Aid’in araştırmasına göre küresel iklim krizinden en az sorumlu olan Afrika ülkelerinin gayrisafi yurtiçi hasılasındaki büyüme oranları, dünya küresel ısınmayı 1,5C’de tutmayı başarsa dahi, yüzyılın sonuna kadar yüzde 64’e kadar düşebilir.

oxfam-east-africa-a-mass-grave-for-children-in-dadaab.jpg

Çalışma sonuçlarına göre, kişi başına düşen milli gelirde etki ortalama yüzde 34’e kadar ulaşırken, GSYİH büyümesi üzerindeki etki 2050 yılına kadar oranlarda ortalama yüzde 20’lik bir düşüşe işaret ediyor. 2100 yılına kadar ise ortalama yüzde 64’lük devasa bir düşüş öngörülüyor.

Guardian‘dan Nina Lakhani‘nin aktardığına göre; bulgular, iklim finansmanı konusunda adaptasyon, kayıp ve zarar için somut ilerlemeye duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.

Öte yandan COP27′de Pakistanlı diplomat ve G77 gelişmekte olan ülkelerin baş müzakerecisi Nabeel Munir, “İklim finansmanı hayır kurumu değil, iklim adaletidir” dedi.

COP27’de dün gerçekleşen Kırılgan Toplulukların Sürdürülebilirliği temalı üst düzey yuvarlak masa toplantısında konuşan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de uluslararası topluma iklim değişikliği sebebiyle ortak sorumluluk alma çağrısında bulundu.

istockphoto-1179600347-612x612.jpg

54 Afrika ülkesi dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor ancak gezegeni ısıtan CO2’nin yüzde dördünden daha azının sorumlusu. Ancak Çin bu sorumlulukta yüzde 27’lik bir paya sahip. ABD karbon emisyonlarının yüzde 15’ine ve AB ülkeleri de yüzde 17’sine sebebiyet veriyor.

Ancak yükselen deniz seviyesi ve eriyen buzulların yanı sıra kuraklık, orman yangınları, sel ve sıcak dalgaları gibi giderek düzensiz ve yıkıcı hale gelen aşırı hava olaylarından en çok etkilenen kıta da yine Afrika.

Çalışmada 2100 yılına kadar küresel ısınmanın olmadığı bir senaryo ve mevcut ısınma için en iyi (1.5C) ve en kötü (2.4C) senaryolarla karşılaştırmalar yapıldı, 50 Afrika ülkesi için tahmini GSYİH büyümesi analiz edildi.

Mevcut iklim politikalarına göre, sekiz ülkenin (Sudan, Moritanya, Mali, Nijer, Burkina Faso, Çad, Cibuti ve Nijerya) GSYİH büyümesi yüzde 75’e kadar düşebilir.

Küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkeler, kişi başına 0,43 tondan daha az karbondioksit (CO2) salıyor. ABD ve Kanada kişi başına 18 ton CO2 üretirken Suudi Arabistan‘da bu sayı 18 ton CO2.

Bu yıl şiddetli yağmurların ve ani sellerin 18 ilin 15’inde 250 binden fazla insanı etkilediği Sudan‘da, mevcut küresel iklim politikalarına göre ekonomik büyüme yüzde 84 gibi şaşırtıcı bir oranda etkilenebilir. Bu rakamlara yeni iklim uyum önlemleri eklenmiş değil, bu neden GSYİH’deki etkilenme oranı daha düşük olabilir.

Ancak aşırı hava koşullarının neden olduğu ekonomik zarar da hesaplamalara dahil edilmiş değil, bu nedenle ortaya koyulan GSYİH’deki düşüş oranları daha yüksek de çıkabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.