Fransa OHAL'i Nasıl Uyguluyor?

Fransa OHAL'i Nasıl Uyguluyor?

Kasım 2015'ten beri OHAL ile yönetilenFransa'da terör saldırıları sebebiyle ilan edilen OHAL nasıl uygulanıyor?

Fransa'da üç defa uzatılan OHAL, hükümete çok sayıda yetki veriyor ancak yürütme organlarının ayrımcılık yapması veya görevi kötüye kullanması gibi durumlara karşı, Ulusal Meclis ve Senato kontrol mekanizması rolünü üstleniyor. OHAL ile verilen yetkileri belirleme ve geliştirme görevini yürüten parlamento, uygulamaları da kontrol etme hakkına sahip.


Soruşturma yetkisi var
Fransa’daki diğer bir denetim mekanizması da Anayasa ile görevlendirilen “Hukukun Koruyucusu” (Défenseur des droits) kurumu. Bağımsız bir yapısı olan bu kurum, bireylerin yasal haklarının ihlalini engellemek için çalışıyor. Polis, gizli servis veya yargı mensupları ile ilgili soruşturma yürütebilen bu kurum, bakanlıklarla beraber çalışıyor. Bakanlıklar bu kurumun talebi doğrultusunda soruşturma açmak durumunda kalabilirken, ‘koruyucular’ Danıştay’a da soruşturma açma talebinde bulunabiliyorlar. Kurum, OHAL’in ilanından beri incelediği 30’a yakın vakada bireylerin durumlarının iyileştirilmesini sağladı.

- Ev hapsi: Hükümet, tehlike yaratabileceğini düşündüğü kişileri herhangi bir mahkeme emrine ihtiyaç olmaksızın ev hapsine alabiliyor. Bu hak kapsamında son 8 ay içinde 554 kişiye ev hapsi verilirken, bu ev hapislerinin 200’ü temyiz edildi.


- Gözaltı: Tüm vatandaşlar izin alınmaksızın 4 saat süreyle gözaltına alınabilir. Polis bu yetkiye sahip.


- Bilgisayar verilerini ele geçirme: Devlet organları şüphelilerin sanal ortamlara kaydettiği verileri ele geçirme ve kopyalama hakkına sahip.


- İnternet: Hükümetin terör eylemlerini teşvik eden internet siteleri ile sosyal medya hesaplarını engelleme yetkisi bulunuyor.


- Arama izni: Mahkeme kararı ya da sürücünün onayı olmaksızın araçları arama yetkisi bulunuyor. Aynı hak ev ve iş yerlerini aramak için de kullanılabiliyor.


- Kapama hakkı: Yürütmenin insanalrın toplu olduğu alanları "geçici olarak kapatmak" ve alkollü içki satışı yapan yerleri geçici olarak kapatmak gibi bir yetkisi bulunuyor.


- Gösteri yapma hakkı: Gösteri ve yürüyüşleri iptal etmek gibi bir yetki kimsede yok. Sadece yürüyüşe katılanların hayatlarından endişe edilebileceği durumlarda gösteri ve yürüyüşleri iptal edebilyior. 


- Medyaya yasaklar: Medya kuruluşlarının terör saldırılarını aktarmak için kullanacağı görsel işitsel materyaller denetlenebiliyor. Bu yasa, çok sayıda TV kanalının Nice saldırısındaki kopuk bir parmağı göstermesinin ardından yürürlüğe sokuldu.
Fransa’daki OHAL, makul şüphe dahil, kesin olmayan durumlarda hukuk kurallarını es geçen yetkileri hükümete tanımıyor. Meclisin vermediği bazı yetkiler şu şekilde:


- Gözaltında uzun süre tutmak: Ulusal güvenliği bozacağı düşünülen kişiler de dahil olmak üzere, herhangi birinin karakol, gözaltı merkezi veya başka bir yerde tutulmasına izin verilmiyor. Başbakan Manuel Valls bizzat kendisi bu yasa tasarısını reddetti.


- Suriye’ye giden herkesi tutuklama: Suriye veya Irak’a giriş yapmış herkesi tutuklamayı planlayan tasarı Senato’da reddedilmişti.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.