Fransa’da Nükleere karşı eylem!

Fransa’da Nükleere karşı eylem!

30 Greenpeace Fransa eylemcisi sabah 6.00’dan bu yana Fransa Elektrik Kurumu’nun (EDF) Paris’te bulunan merkez binasına girişi kapalı tutuyor.

30 Greenpeace Fransa eylemcisi sabah 6.00’dan bu yana Fransa Elektrik Kurumu’nun (EDF) Paris’te bulunan merkez binasına girişi kapalı tutuyor. Eylemciler, Fransa Elektrik Kurumu üst düzey yöneticilerinin izlediği nükleer stratejisinin sebep olduğu finansal ve teknik başarısızlıkları protesto ediyor. Greenpeace Fransa, CEO Jean-Bernard Levy’i kurumun finansal durumu ve çalışanlarının geleceğini korumak için stratejik olarak nükleerden uzaklaşmalarını talep ediyor.

 

EDF’nin CEO’sunu ağır bir şekilde eleştiren Greenpeace Fransa Enerji kampanyası sorumlusu Cyrille Cormier, “EDF'nin içinde bulunduğu içler acısı durumun sorumlusu, bu kurumun yöneticileri, özellikle de CEO görevini üstlenen Jean-Bernard Levy'dir. Kendisi EDF'nin içinde bulunduğu finansal krizi saklamayı tercih ediyor fakat kurum iflas etmek üzere olduğu için santrallerin güvenliğine yatırım yapacak parası yok. Bu Fransa’nın bütün vatandaşlarının güvenliğini tehdit eden bir skandal.” dedi.

 

Nükleer yönetim bütçesi yanlış hesaplanmış

Finansal analiz firması AlphaValue tarafından yapılan bir araştırmaya göre [1] EDF kullanım süresi dolmuş nükleer santral sökümü ve nükleer atık yönetim bütçesini 50 milyar euro eksik hesapladı. EDF yöneticileri reaktör kullanım sürelerini 40 yıl uzatabileceklerini açıklamalarına rağmen Greenpeace yetkilileri EDF’nin finansal durumundan dolayı bunun mümkün olmadığını vurguluyor. Fransa’nın 58 nükleer santralden 30’u bu zorluklardan etkilenmeye devam ediyor.

 

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Av. Deniz Bayram, “EDF'nin yaşadığı finansal zorluklar geçmişte olduğu gibi bugün de nükleer riskinin pahalıya patladığını gösteriyor. Konu nükleer olunca, yapılan bu yanlış hesaplar sadece yaşama karşı değil ekonomiye karşı da bir tehdit oluşturuyor. Tüm dünyada artık nukleerin sonunun ilan edilmesi gerekiyor. Türkiye de, diğer ülkelerdeki bu olumsuz nükleer örneklerinden ders almalı ve nukleer serüvenini başlamadan bitirmeli.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.