Fransız dağcının rotasına Çakabey adı verildi!

Fransız dağcının rotasına Çakabey adı verildi!

DEÜ'nün düzenlediği 7. Emrah Özbay Uluslararası Buz ve Kaya Tırmanışı Çalıştayı’nın İzmir Kaya Tırmanışı etabına katılan Fransız dağcı Jeff Mercier, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’dan oluşturduğu rotaya isim vermesini istedi. 

Dünyaca ünlü dağcıları İzmir’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Prof. Dr. Nükhet Hotar, bu zorlu rotaya Anadolu’ya ilk defa denizden gelen Türk denizci Çakabey’in adını verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) düzenlediği 7. Emrah Özbay Uluslararası Buz ve Kaya Tırmanışı Çalıştayı, Erzurum’daki buz tırmanışının ardında İzmir’deki kaya tırmanışı etabıyla tamamlandı. Tırmanışa dünyaca ünlü dağcılar katıldı. Tırmanışta adından söz ettiren ve 2 dünya birinciliği olan Fransız dağcı Jeff Mercier, drytooling tarzındaki başarısıyla da çalıştaya katılanların beğenisini topladı. Buz tırmanışında kullanılan çekiç ve kramponlar ile kaya tırmanışı gerçekleştiren Mercier, zaman zaman yürekleri ağza getirdi. Negatif olarak adlandırılan ve dağcının yer çekimine tam anlamıyla meydan okuduğu hareketleri barındıran tırmanışı tamamlayan Mercier kendi rotasını da oluşturmuş oldu. Mercier bu rotaya DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın bir isim vermesini istedi.

6,,.jpg

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BÖLGE

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Fransız dağcıya bu ince davranışı nedeniyle teşekkür ederek, “Kendilerini burada ağırlamaktan büyük keyif duyduk. Bu kayalıklar, uzmanların da ifade ettiği gibi özellikle kaya tırmanışı alanında dünyaya örnek olabilecek bir bölgedir. Drytooling diye adlandırılan tırmanış tarzı ile takdir toplayan Fransız dağcı Jeff Mercier ve arkadaşları burada tırmanış gerçekleştirdiler. Buz tırmanışı ekipmanlarını kaya tırmanışında başarıyla kullanabilen az sayıdaki dağcılardan biri olan Mercier, burada bir rota oluşturdu. Bu rotanın ismini verme onurunu da büyük bir incelikle bize bıraktı. Biz de bu rotaya Anadolu’ya ilk defa denizden ayak basan, İzmir’in sembol isimlerinden ünlü Türk denizci Çakabey’in adını verdik” dedi.

6,-001.jpg

KENDİ ROTASINI ÇİZDİ

İzmir’de kendi rotasını oluşturmaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Fransız dağcı Jeff Mercier, “Türkiye’deki bu çalıştaya katılmaktan onur duydum. Çok yorgunum; 2 saatlik çalışmayla rotayı çizdim ve ardından tırmanışı da 2 saatte tamamladım. Ekipmanlarımız tamamen buz tırmanışı için ancak bölgenin yapısı itibariyle bu ekipmanı kaya tırmanışında kullanabiliyoruz. Antrenman için güzel bir parkur. Daha büyük parkurlarda yapılacak tırmanışlar öncesi önemli bir pratik sahası olarak kullanılabilir. Bu rotaya DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın önerisi ile Çakabey Rotası adını verdik. Önemli bir Türk büyüğünün isminin benim rotamda yaşayacak olmasından gururluyum” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.