G20 Zirvesinde fosil yakıttan çıkış çıkmadı

G20 Zirvesinde fosil yakıttan çıkış çıkmadı

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi sona erdi. Zirve sonrası açıklanan deklarasyonda ise, fosil yakıtlardan çıkışa ilişkin somut bir adım atılmadı.

G20 Liderler Zirvesi Deklarasyonu’nda yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına, enerji verimliliğinin ise iki katına çıkarılması kabul edilirken, fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması konusuna değinilmedi.

G20 Liderler Zirvesi Deklarasyonu nihai metninde yenilenebilir enerjinin üç, enerji verimliliğinin ise iki katına çıkarılması, çok uluslu kalkınma bankalarının reformuna duyulan ihtiyaç ve kalkınmaya yönelik trilyonlarca dolarlık fonun kilidini açmak için borçların yeniden yapılandırılması konularında mutabakata varıldı ancak, COP28’de başarılı bir sonuca ulaşılması için kilit bir konu olan fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılmasına ise değinilmedi.

aw027483-01.jpg

Metinde G20’nin "Mevcut politikalar ve hedefler yoluyla yenilenebilir enerji kapasitesinin küresel olarak üç katına çıkarılmasına yönelik tüm çabaları takip ve teşvik edeceği, aynı zamanda azaltma ve uzaklaştırma teknolojileri de dâhil olmak üzere diğer sıfır ve düşük emisyon teknolojilerine de benzer bir isteklilik göstereceği" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan deklarasyon metninde iklim bilimini kabul edilerek son IPCC AR6 sentez raporuna ve 1.5 dereceyi karşılama ihtiyacına ve “seragazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 2019 seviyelerine göre %43 oranında hızlı bir şekilde azaltılması ve 2020-2025 yılları arasında pik emisyona ulaşılmasına” atıfta bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.