GAYRİMENKUL FİYATLARI DÜŞMESE BİLE DURUR!

GAYRİMENKUL FİYATLARI DÜŞMESE BİLE DURUR!

Ali Eyce yazdı

Gayrimenkul piyasasındaki yüksekten de yüksek fiyatlar üzerine yapılan yeni düzenlemeyle, piyasa şartları ve çalışma konuşları yeniden belirlendi.

Dün bu konuyla ilgili yazı yazdığımda, daha doğrusu daha önceki yazdığımı yazıya ek yaparak koyduğumda birçok gayrimenkul uzmanıyla görüşmelerim oldu.

Piyasa tam olarak ne diyor, piyasa tam olarak ne olacak?

Ortada milyonların döndüğü, vergilerin ceplere indiği, alt sat yapanların fiyatları çıkardığı, evinin fiyatını saatte bir değiştirenlerin varlığı karşısında düzenleme kelimenin tam anlamıyla fena şok yapmış durumda.

TC numarası, İban numarası, yetki belgesi olmayanların gayrimenkul alıp satmaları yasaklandı.

Satacak olanın da, olacak olanın da rayiç bedel üzerinden vergiler ödemeye çalışması da yasaklandı.

Milyonun üzerinde para ödeyerek aldığı evin yarısını bile satış rakamı olarak göstermeyenlerin şimdiden başı sıkıntıda.

Merdiven altı tabir edilen, alt sat yaparak, fiyatlar üzerinde müşteri taleplerini dikkate alıp, talep yoksa bile talep yaratıp, yatırım iştahını kabartanların da başı dertte.

gayrimenkul-danismani-olmak-icin-gerekenler.png

İşini ciddi şekilde yapan ve bu işi mesleği olarak görenler değişimden mutlular.

Mesleklerini hakkıyla yapmayanlar yüzünden haklı şekilde mesleği yapmanın sıkıntısını yaşadıkları günleri hatırlayanlar, “Artık bu işi bilen yapacak, parayı gören’ değil diyorlar.

Emlakçıların gerek internet sitelerinde gerekse kendi satış portföylerinde ise ciddi bir şekilde düşüşler oluştu.

Çünkü yasa diyor ki, malı satmaya malın sahibinden yetki almadıysan satışa koyamazsın, satışa aracı olamazsın.

Emlak piyasasında olmayan evlerin satıldığını, aynı evin başka başka yerlerde başka başka isimler ve fotoğraflar altında satışa sunulduğunu ve bunun da piyasada haksız bir rekabet yarattığı bir gerçekti.

Hep diyorum gayrimenkul bir yatırım aracı olabilir ama birden değil, 10’dan fazla gayrimenkul bir yatarım aracı değil ülke ekonomisini, ülke sosyal yaşantısını batıran bir harekettir.

Yeni düzenlemeyle büfe gibi orada burada yetki belgesiyle açılan emlak ofisleri dünden itibaren kepenklerini indirmeye başladı.

Yeni düzenlemeyle elinde yüzlerce satılık ev olduğunu iddia edenlerin ellerinde gerçek olan ve gerçekten satılık olan ev sayısı da düştü.

Yeni düzenlemeyle evlerin yazılan fiyatı neyse tabu da o geçerli olacağı için ev almak ve satmanın küçük değil, büyük vergiler gerektiren işlem olmaya başladı.

Bu uygulamayla emlak piyasası biraz durur, biraz dinlenir, al sat yapanlar piyasadan çekilir, ciddi alıcı ve satışı karşı karşıya kalır, ciddi emlakçı da bu alım satıma eşlik ederek vergilendirilmiş haklı kazancına kavuşur.

Yani önce emlak piyasası temizlenir, sonra emlakçılar temizlenir!

Temiz piyasada da gayrimenkul fiyatları düşer!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.