“Gazeteciler açlık sınırında yaşamaya mahkum edilemez”

“Gazeteciler açlık sınırında yaşamaya mahkum edilemez”

Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen özellikle yerel yayın organlarında çalışan basın mensuplarının 2017 açlık sınırı olarak açıklanan 1608 TL’nın altında maaş aldığını kaydetti.

Basın meslek kuruluşu olarak gerçekleştirmiş olduğu projeler ve hedefleriyle adından başarıyla söz ettiren Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Manisa’nın 17 ilçesinde de teşkilatlanmasını sağlamak üzere çalışmalarına ağırlık verdi. Bu kapsamda görüşmelerini sürdüren dernek üyeleri Gazeteci Hakan Özen başkanlığında basın ziyaret turlarına başladılar. Manisa basınının çınarı olarak adlandırılan Hür Işık Gazetesi, Manisa Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Basın İlan Kurumu ve İhlas Haber Ajansını ziyaret ettiklerini belirten Özen basın yayın organlarına yaptıkları ziyaretlerin devam edeceğini kaydetti. Ziyareti esnasında Özen’i dernek üyeleri Hasret Dilek Diler ve Orhan Kılıç eşlik etti.


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün anlamının günümüzde birlik ve beraberlikten öteye geçemediğini belirten Özen, “basındaki baskı, sansür, ve itibarsızlık her geçen gün artarken, Gazeteciler açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmektedir. Eğer sosyal bir devletten, özgür ve güçlü ülke Türkiye’den bahsedeceksek öncelikle bu kaygı verici durum sona ermelidir. Devlet yetkilileri bu konuda gerekli önlemleri alarak, basın yayın organlarında fikir işçileri ile işveren arasındaki 5393 sayılı yasa yeniden düzenlenerek basın emekçilerinin özlük, sosyal ve ekonomik haklarını iyileştirilmesi konusunda gerekli çalışmaları yürütülmelidir” dedi.


Gazetecilere yönelik baskı, fiziki saldırı ve tehditlerin yaşanması, yayın organlarının toplatılması veya kapatılması gibi durumların hangi dönemde olursa olsun kabul edilemez olduğunu belirten Özen, "Basın yayın organları bir taraftan sansüre uğramama mücadelesi verirken diğer taraftan da basın emekçilerinin kaderi patronlarının iki dudağı arasında olmamalıdır. Eğer özgür bir basından söz etmek istiyorsak, bunun en önemli şartı vatandaşların özellikle bölgelerinde bin bir zorluklarla yaşam mücadelelerine devam eden yerel gazetelere ve basın-yayın organlarına sahip çıkmasıdır. Unutmayalım ki yerel gazeteler zenginleştikçe bu gazetelerde çalışan, emek harcayan, en iyi haberi yapma uğruna gecesini, gündüzünü bu mesleğe adamış olan basın emekçilerinin hakları da o ölçüde zenginleşecektir. Basının önündeki tüm engellerin kalktığı, düşüncelerin özgürce ifade edilebildiği, hukukun üstünlüğünün, barışın ve kardeşliğin hakim olduğu, demokrasi ve laikliği aşındıran uygulamaların son verilmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.