Gazeteciler sansüre karşı nöbet tutacak

Gazeteciler sansüre karşı nöbet tutacak

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilerin keyfi olarak suçlanmasına, tutuklanmasına neden olan Dezenformasyonla Mücadele Yasasına karşı yapılacak Basın Nöbeti için çağrıda bulundu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 8 Kasım’da Anayasa Mahkemesi önünde saat: 10:00 ile 14:00 arasında basın meslek örgütleri tarafından yapılacak sessiz protesto ve serbest kürsü eylemi için çağrıda bulundu.

Yaklaşık iki yıldır basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasasına karşı çıkan basın çalışanları, bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan 'halkı yanıltıcı bilgi yayma' maddesinin keyfi suçlamalara yol açmasına karşı çıkacak.

İGC tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada "Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti” ile karşılayacak. Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada öte yandan, basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm basın çalışanları, okurlar, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarları, sessiz protestoya ve serbest kürsüye "Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz" cümleleri ile davet edildi.

NE OLMUŞTU?

Kamuoyunda Dezenformasyonla Mücadele Yasası olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 29'uncu maddesiyle TCK'nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.

CHP, söz konusu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvurusunu 8 Kasım'da esastan görüşecek.

2.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.