“GAZETECİLİK MESLEĞİNİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BAŞKALARI BELİRLEYEMEZ”

“GAZETECİLİK MESLEĞİNİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BAŞKALARI BELİRLEYEMEZ”

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan'dan açıklama

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlayarak bir mesaj paylaştı. Ulucan mesajında şu cümlelere yer verdi:

“GAZETECİLİK MESLEĞİNİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BAŞKALARI BELİRLEYEMEZ”

Değerli meslektaşlarım,

Birleşmiş Milletler, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etmiştir.

Ülkemiz 2017 yılı raporlarına göre 199 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında maalesef 163’üncü sırada bulunmakta.

Çok sesliliğin olması gerektiği yerde medya hızla tekelleşmektedir.

Basın özgürlüğünün bir diğer ayağı da hiç kuşkusuz gazetecilerin örgütlülük düzeyidir. Ülkemiz, gerek basın özgürlüğü gerekse örgütlülük düzeyinde de sıkıntılıdır. Gazetecilerin büyük bir çoğunluğu örgütsüz ve sendikasızdır.

Basın özgürlüğünün önemi FETÖ tarafından 15 Temmuz 2016 yılında gerçekleştirilen hain kalkışma sırasında ortaya çıkmıştır.

Gazeteciler o kara gecede yaşananları an be an canlı yayınlarla kamuoyuna aktarmış, bazı medya kuruluşlarının işgal edilmesine karşın tarihi bir mücadele vermiştir.

Şayet ülkemizde tek bir televizyon kanalı olsaydı yaşanan olaylardan geniş kitlelerin haberi de olmayacaktı.

Öte yandan bir kaç gün önce Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bir kararı da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararda, “Anayasa Mahkemesi veya derece mahkemeleri, gazetecilik mesleğinin nasıl yapılması gerektiğini ve gazetecilerin haber verme tekniğini belirleyemezler. Zira bir düşüncenin en iyi hangi üslup ve biçimle aktarılacağına bizzat düşünceyi dile getirenler karar verebilir. Bu bağlamda Anayasa’nın 26. maddesinin sadece ifade edilen haber ve fikirlerin içeriğini değil aynı zamanda bunların nakledilme biçimlerini de koruduğu hatırda tutulmalıdır” denilmiştir.

Unutulmamalıdır ki basın özgürlüğü, ülkelerin demokrasilerinin devamının sağlanmasında ve daha güçlü hale getirilmesinde son derece önem arz etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, kimsenin düşünce ve ifadelerinden dolayı yargılanmadığı, her türlü baskı ve sansürden uzak bir ülke diler, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günümüzü ve yine bu vesileyle 3 Mayıs Türkçülük Bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.