Gebelik döneminde cilt çatlaklarına dikkat

Gebelik döneminde cilt çatlaklarına dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Evrim Aksoy, gebelik döneminde cilt çatlaklarına karşı uyarılarda bulundu.

Gebeliğin kadın hayatında başından sonuna kadar dikkatli bir bakım ve özen gerektiren bir süreç olduğunu anlatan Op.Dr.Evrim Aksoy, “Bebeğin sağlıklı gelişip doğması için ne kadar dikkatli bir takip yapılıyorsa anne adayının tüm vücut sağlığı da aynı şekilde takip edilmelidir” dedi.


Ciltte çatlak (Stria) şeklinde görülen izlerin gebelerin büyük bölümünde görüldüğünü belirten Op.Dr.Evrim Aksoy, “Karın, bacak ve göğüs bölgesinde en sık rastlanan bu lezyonlar gebelikte genişleyen vücut, cildin elastıkiyetinde azalma, vücuttaki su miktarının azalması, ciltte kuruma nedenleriyle görülmektedir. Kaşıntı da çatlağa eşlik edebilmekte ve gebeyi oldukça rahatsız edebilmektedir. Esmer ve kumral kişilerde çatlak daha az görülmektedir. Bu lezyonlar, önce kırmızı, daha sonra sedefimsi bir cilt altı yarası oluşumu ile belirgin hale gelir ve maalesef kalıcıdır. Sebep ciltteki kollajen liflerinin ayrılmasıdır” diye konuştu.


Op.Dr.Evrim Aksoy, ciltteki çatlakların oluşmasında cildin yapısı, nemi ve genetik özelliklerine göre değiştiğini dile getirerek, “Dolayısıyla bazı gebelerde hiçbir şekilde çatlak oluşması önlenemezken bazı gebelerde hiç görülmeyebilir de. Yine de çatlakların önlenmesi için alınacak tedbirler önemlidir, gebelik boyunca fazla ve hızlı kilo almamaya dikkat etmek gerekir, sıvı alınımı arttırılmalı, karın, göğüs ve basen bölgesine yağlar ya da kremlerle masaj yapılmalıdır. Kullanılan krem ya da yağların ortak özelliği cildi nemlendirmeleri ve esnemeye yardımcı olmalarıdır. Aynı zamanda kaşıntıyı da durdurmaları önemlidir. Bu amaçla piyasada bulunan pahalı kremler kullanılabileceği gibi badem yağı gibi doğal yağlar da aynı fonksiyonu görmektedirler.” dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.