Geçirgen Bağırsak Sendromunda bunlara dikkat!

Geçirgen Bağırsak Sendromunda bunlara dikkat!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, geçirgen bağırsak sendromunun tedavisinde sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı

Koronavirüs sürecinde bağırsak mikrobiyotasının daha iyi korunması gerektiğini belirten Korkut, geçirgen bağırsak sendromu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesinin önemli ölçüde etkilediğini belirten Korkut, “Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak bariyerini etkileyen bir sindirim rahatsızlığıdır. Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak duvarında oluşan deliklerin bakteri, toksin ve sindirilmemiş gıda partiküllerinin kan dolaşımına geçmesine izin vermesi sonucu yaşanır. Bu hastalar, uzun süren kronik baş ağrıları, yorgunluk, kas ağrıları, uyku bozuklukları ve konsantrasyon sorunları çekerler. Burun tıkanıklıklarında ve alerjik semptomlarında alevlenmeler görebiliriz. Geniş bir yelpazede aynı semptomları yaşayan hastalar ortaya çıkar.” dedi.

En Önemli Sebep Endüstriyel Beslenme

Gıdaların içerisine konulan koruyucuların, küf önleyici maddelerin, bozulmayı önleyen kimyasalların bağırsak bariyerini bozduğunu söyleyen Korkut, “Bariyer bozulduktan sonraki süreçte sindirimde şişkinliğe, gaz ağrılarına, kramplara, mide problemlerine, hazımsızlığa yol açabilir. Sonrasında da ilerleyen kronik hastalıklar, alerjiler kendini gösterebilir.” dedi.

Geçirgen bağırsak sendromunun tedavisi ile ilgili bilgiler paylaşan Korkut “Tedavi gıdalardan başlıyor. Gıda hassasiyetleri önemli bir konudur. Bu hastalığı yaşayan kişilere yapılan intolerans testleri ile bir eliminasyon diyeti uygulayarak bağırsak mikrobiyotalarındaki bakteri sayılarını kontrollü şekilde azaltıyoruz. Gıda güvenliğinin, sağlıklı gıda kavramının ve beslenme kültürünün kişide iyileştirilmesi, kişinin tüketmesi gereken besinleri doğru seçmesi, uygun su içimi, gıda hijyeni, tüm bu kavramların kişide iyi oturması sonucunda, kişi bu hastalığı yenebilir. Bu semptomları da geriye döndürebilir.” diye konuştu. 

“Covid 19 Bağırsak Bariyerini Bozuyor”

Covid 19’un bağırsak sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyen Dr. Kerem Korkut, “Yapılan araştırmalar Covid 19 enfeksiyonun bağırsak bariyerini bozduğunu gösteriyor. Ayrıca Covid 19 hastalarının kanında çok fazla iltihap görülüyor. Bu iltihap aslında geçirgen bağırsak sendromundaki bozulmuş bağırsak bariyerinin daha da kötü hale gelmesine neden oluyor. Özellikle, romatizma hastalığı, kronik diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlarda, kök nedeni olarak sorgulanan bağırsak bariyerindeki bozulma çok daha kötüye gidebilir. Bu hastaların Covid 19 enfeksiyonunu ağır geçirmesi muhtemel ve bunun için önlem alınması gerekiyor. Geçirgen bağırsak sendromunun semptomlarını yaşayan hastalar varsa, bu hastaların özellikle bu süreçte doğru beslenmeyi benimsemesi, Covid 19 seyrinin daha hafif geçmesi için önemli.” dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.