Gediz Nehri kirliliğine dikkat çektiler

Gediz Nehri kirliliğine dikkat çektiler

GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, acil önlem alınmazsa 10 yıl sonra içme suyu bulamayacağımız gibi tarım arazilerimizi kaybedeceğimizi söyledi.

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve vakfın temsilcileri, Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi’nde gazetecilerle buluştu.

Gediz için maddeler halinde çözüm önerilerini paylaşan Kilimcigöldelioğlu, paylaştıkları çözüm önerilerinin hayata geçmemesi durumunda 10 yıl içinde içme suyu bulamayacağımızı ve Ege Bölgesi’ndeki tarım arazilerini kaybedeceğimizi aktardı. Öte yandan Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehrindeki sanayi atıklarından ve tarım ilaçlarından oluşan kirlilik nedeniyle bölgede yaşayan herkesin kansere yakalanma olasılığının arttığını vurguladı.

Kilimcigöldelioğlu, “Nehirlerimizi, denizlerimizi, göllerimizi, baraj göllerimizi kirletmeyelim. Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Bakırçay ölmesin. Devlet içme suyunu kontrol ettiği gibi tarımsal sulamayı da aynı özende kontrol etmelidir. Gediz Nehri yatağı ıslah edilmeli, ağaçlandırılmalı ve turizme açılmalıdır. Gediz Nehri’ne paralel atık su kanalı yapılmalıdır. Evsel ve sanayi atıkları Gediz’e dökülmemelidir” dedi.

304257494-2219523328207084-233193859884893217-n.jpg

SANAYİ VE KONUTA SON VERİLMELİ

Gediz’in doğduğu yerin içilebilir ve temiz su olduğunu aktaran Kilimcigöldelioğlu, “Gediz’i kurtaramazsak Türkiye’yi kurtaramayız. Gediz’in doğduğu yer temiz ancak su yolundaki sanayiler, kum ocakları ve bilinçsiz tarım faaliyetleri Gediz’i kirletiyor” dedi. Kilimcigöldelioğlu, “Kula tabakhaneleri 100 yıldır, Turgutlu Organize Sanayi 25 yıldır, Bağyurdu Organize Sanayi 11 yıldır, Muradiye Organize Sanayi kurulduğu günden beri, Akhisar Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulduğu günden beri Gediz’i kirletiyor. Tüm organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar, kimyasal ve biyolojik atıklarını Gediz’e bırakarak kirliliğe sebep oluyor. Bu nedenle Gediz havzası üzerindeki Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir illerinde birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinde konut yapımına ve sanayileşmeye son verilmelidir” diye konuştu. Havzada faaliyet gösteren kum ve taş ocaklarının kirliliğe sebep olmanın yanı sıra tarımsal üretimi de olumsuz etkilediğini aktaran Kilimcigöldelioğlu, “GEMA Vakfı tarafından devamlı gündeme getirilen bu konularla ilgili olarak; Cumhurbaşkanımızı, TBMM Başkanımızı, Tarım ve Orman Bakanımızı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızı ve tüm milletvekillerimizi, bölgemizdeki valileri, kaymakamları ve belediye başkanlarını göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.