"Geleceğim Mesleğim” teması işlendi!

"Geleceğim Mesleğim” teması işlendi!

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından “Geleceğim Mesleğim” temalı panel düzenlendi. 

Nevvar Salih İşgörenEğitim Kampüsü’nde düzenlenen “Meslek Liseleri ve Akademik Kariyer İmkanları” panelinde Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri Dr. Kemal Kemahlıoğlu, Dr. Haluk İşler ve Dr. Volkan Sözeri konuşma yaptı. Kemahlıoğlu, ülkemizin kalkınmasında, sosyal ve ekonomik refaha ulaşmasındaki en önemli unsurlardan ve stratejik konulardan birinin mesleki eğitim olduğunu vurguladı. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Kemahlıoğlu “Ülkemizdeki genç nüfus, Avrupa Birliği’ndeki 20 ülkenin okullarında okuyan nüfustan fazla. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık 17 milyon civarında. Bu da birçok Avrupa ülkesinin nüfusunun üzerinde. Buyıl sonunda üniversite sınavlarına girecek kişi sayısı 3 milyon” açıklamasında bulundu. 

Liseyi bitirdikten sonra birçok gencin hayata atılarak aldıkları eğitimle iş kurabileceğini, işlerini büyütebileceğini, bunun yanı sıra üniversitelerde ön lisans eğitimi alıp DGS ile lisans eğitimine de yönelebileceğini belirten Kemahlıoğlu, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında, 81 ilde meslek liselerinde, ticaret ve sanayi odaları aracılığıyla sanayi kuruluşlarına ara eleman değil aranan eleman yetiştirilmesi için protokol imzalandı. Organize sanayi bölgelerinde meslek liseler ve meslek yüksek okulları açılması, teknolojiye uygun özellikte atölyeler kurulması konuları da destekleniyor. Bugünkü teknolojilere uygun eğitim alabilmeleri için öğrenciler destekleniyor. Daha fazla talep edilen ise, o işte gerekli olan insan gücü. Büyük firmaları incelediğinizde mühendislik gibialanlarda lisans eğitimi almış kişilerin sayısının az olduğunu, meslek lisesi ya da ön lisans mezunu insanların daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. Sadece mezun olmak için çalışmamalısınız. Yabancı dil öğrenmenizde gerekiyor. Detayları inceleyin, araştırın, analiz yapın. Empati kurun, kişisel gelişiminize önem verin. Sadece ders kitaplarınızla, laboratuarlarda yaptıklarınızla yetinmeyin. Cep telefonlarınızı e-kitap ve konferanslar dinlemek için de kullanın.Stajlarda dikkatli olursanız, çevrenizi geliştirirseniz, uygun yerleri seçerseniz, iş hayatında başarılı olmak konusunda zaman kaybından kurtulacaksınız. Sizler gibi mesleğini geleceği olarak gören kişileri kazanmak bizler için de önemli. Mesleki eğitim veren okullarda üniversite kazanılmaz yargısı yanlış. Başarılı olukça ön lisans ya da lisans eğitimi de alabilirsiniz. Lisans üstüne kadar çıkabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Panelistlerden Haluk İşler, meslek lisesi kökenli olduğunu vurguladığı konuşmasında“Umuyorum sizler çok daha iyisini yapacak, ülkemizin geleceğini inşa edeceksiniz” dedi. Kariyer planınınve meslek seçiminin çok önemli ve birbirine bağlı olduğunu belirten İşler, “Emeklilikten sonra da o mesleğin ruhuyla sürdüreceğiniz hayatınızda, meslek seçimi çok önemli” dedi. Meslek lisesinden mezun olup lisans programlarına devam eden, mühendis, işletmeci olan, yüksek lisans yapan çok öğrencileri olduğunu vurgulayan Dr. İşler, artık eğitimin yaşam boyu sürdüğünü kaydetti.
Konuşmacılardan Dr. Volkan Sözeri de kendisinin de meslek lisesi çıkışlı olduğunu belirterek, gençlere çok çalışmalarını öğütledi. Gençlerin mesleklerine en kısa zamanda karar vermesini isteyen Sözeri “20-25 yıl sonra hangi telefonu kullanacağınız, hangi arabaya bineceğiniz, hayat standartlarınız, şimdiki çalışmanızla şekillenecek. Mesleğinize sahip çıkın, çıkmazsanız, başka alanlardan insanlar gelir sizin mesleğinize sahip çıkar. İnternette alanınızla ilgili sayfalara üye olun, genel kültürünüzü geliştirin. Sosyal sorumluluk projeleriyle kendinizi geliştirin. Eğitiminizi en üst düzeyeçıkarın. İş arayan değil aranan olun” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.