Geleceğin liseli girişimcilerine İzmir Kalkınma Ajansı'ndan destek!

Geleceğin liseli girişimcilerine İzmir Kalkınma Ajansı'ndan destek!

GençBizz İnovasyon Kampında, liseli gençler, temiz enerji ve çevre teknolojileri alanında uygulanabilir projeleriyle fark yarattı.

İnovasyon kampının açılış konuşmasını Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören yaptı.  Ören, son 150-200 yıl içinde insanoğlunun çevreye verdiği ciddi zararların ve iklim değişikliğinin, insan hayatı için en önemli üç unsur olan hava, su ve beslenme kaynaklarını tehdit ettiğini belirtti. Fosil yakıtların yarattığı kirliliğe de dikkat çeken Ören, kamp konusu olan temiz enerjinin bu açıdan önem taşıdığını vurguladı. Başkan Ören, üç gençten birinin işsiz olduğu bir dönemde, fark yaratan, geliştiren, risk alan, hayal kuran, öğrenme odaklı, girişimci zihin yapısında nesiller yetiştirmek gerektiğini belirtti. 

GELECEĞİM, MESLEĞİM

İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Sinem Toktay da konuşmasında, Ajansın sürdürülebilir kalkınma için stratejiler belirlediğini, mali destek programları uyguladığını ve etkinlikler düzenlediğini kaydetti. Toktay, “Gelecekte temiz enerjiye daha çok ihtiyacımız olacak.  İzmir yenilenebilir enerji konusunda önemli potansiyele sahip. Bu potansiyeli değerlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2019 yılı için belirlemiş olduğu “Geleceğim Mesleğim” teması kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu ve bunun gibi faaliyetlerimizle meslek liselerindeki öğrencilerin geleceğimiz açısından ne kadar kıymetli olduğuna dikkat çekiyoruz” diye konuştu. 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran da gençlere “Akıl terinin alın terinin önüne geçtiği, nüfusun, alan ölçülerinin anlamını yitirdiği dönemde yaşıyoruz. Patentlerimizin, Nobel ödüllerimizin, kaç küresel probleme çözüm bulduğumuzun anlamı var. Bu değişimi görmek, algılamak, sindirmek, yönetmek zorundasınız. İyileriniz bunu yapacak. En iyileriniz ise çığır açıcı olacak. Gül dikerseniz çocuklarınız gül kokulu kentlerde yaşayacak. Herkesin gittiği yoldan gitmeyin, kendi tali yollarınızı ana yollara dönüştürün. Siz kendi başarı hikayenizi yazmaya başladınız bile” diye seslendi.

HAYALİ ASTRONOT OLMAKTI

Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın programından mezun olan, bugün Batıçim İcra Kurulu üyesi olarak iş hayatını sürdüren Feyyaz Ünal da gençlerle deneyimlerini paylaştı. Çocukken NASA ile yazışarak astronot olma hayalini dile getirdiğini, gelen başvuru formlarını doldururken, gözlük kullandığı için bu hayalinin gerçekleşemediğini anlatan Ünal, daha sonra vakfın programına dahil olduğunu, arkadaşlarıyla ilk yıl defter, ikinci yıl spor çantası üretimi yapan şirketler kurduklarını anlattı. Ünal, öğrencilerin okulda şirket kurup iş fikrini hayata geçirdiği, gerçekten ürün ürettiği, sermaye oluşturduğu, ürün satıp para kazandığı, okul kapanırken şirketin de kapatıldığı GençBizz programının önemli olduğunu ve büyük katkılar sağladığını anlattı. 

İYTE kampüsünde, Teknopark İzmir'de düzenlenen İnovasyon kampına 15-18 yaş arası liseli gençler katıldı. Temiz enerji ve çevre teknolojileri temalı kampta oluşturulan takımlar, iş dünyasından mentorlar ve öğretmenlerinin rehberliğinde o, ulaşım araçlarının yarattığı çevre kirliliğini minimuma indirecek fikirler ortaya çıkarıp ürünlerin prototipini yaptı. Maliyet, satış, satış sonrası hizmet, müşteri memnuniyeti gibi unsurları da kapsayan projeler jüri tarafından değerlendirildi. Birinci gelenler eğitim, ikinci gelen takımlar da para ödüllü yeni bir yarışmaya katılmaya hak kazandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.